Край на предизборната кампания

На 29-ти октомври избираме новата местна власт за следващите 4 години, предаде репортер на БГНЕС.

В София за кметския стол на Йорданка Фандъкова, която ръководи Столична община от 18 години, се борят 22 кандидати. Сред основните са Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ-СДС, Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“, Деян Николов от „Възраждане“, Ваня Григорова от БСП и „Обединена Левица“, Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“, Вили Лилков от „Синя София“ и Карлос Контрера от ВМРО.

В своите програми те залагат на ударно строителство, построяване на детски градини и ясли, изграждане на паркинги, подобряване на инфраструктурата на града, модернизацията на градския транспорт, решение на проблемите с презастрояването, край на практиката „ремонт на ремонта“ и налагане на стандарти.

Кандидатите обаче са на различни мнения относно разширението на синята и зелената зона в центъра на София, както и за изграждането на повече паркинги. ГЕРБ-СДС са „за“ създаването на буферни и подземни паркинги, ПП-ДБ са привърженици на идеята за разширяване на синята и зелената зона, а БСП и „Обединена Левица“, в лицето на Ваня Григорова, са против повечето паркинг зони в София, като за целта се дава акцент на подобряването на градския транспорт.

Във втория по големина град в България – Пловдив, в надпреварата влязоха 18 кандидати. Общото със София е, че и тук ГЕРБ-СДС залагат на нов кандидат, след като стана ясно, че настоящият Здравко Димитров няма да се кандидатира. Така пловдивчани ще избират сред основните претенденти: Костадин Димитров, издигнат от ГЕРБ-СДС, Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ, Ангел Георгиев от „Възраждане“, Красимир Асенов от ДПС, Костадин Палазов от БСП и Станислав Балабанов от ИТН.

Кандидатите залагат на развитието на туризма, завършване на ключовите ремонти в града, както и изграждането на проекти за разширение на водещите пътни отсечки - Коматевско и Пещерско шосе, както и на улица „Гладстон“. Кандидатите се обявяват и за развитието на конкретните райони в Пловдив, като Ивайло Старибратов залага приоритетно на развиването на Централния регион в града. Относно градския транспорт Костадин Димитров се застъпва зад закупуването на общински превозни средства, които да бъдат и електрически.

В морската ни столица – Варна, се борят 10 кандидати за кметския стол. В третия по големина град в България ГЕРБ-СДС залагат на кмета си Иван Портних, който управлява Варна в продължение на 10 години. ПП-ДБ издигат областния си координатор за Варненския регион Благомир Коцев; „Възраждане“ е представена от народния представител Коста Стоянов, БСП са издигнали Павел Раличков, а най-малката партия в 49-то НС „Има такъв народ“ участва в кметската надпревара за Варна с Ивайло Костадинов.

В предизборната програма кандидат-кметът на ГЕРБ определя като приоритети осигуряването на достатъчен брой ясли и детски градини, реформи в системата на образованието, като например функционирането на безплатни школи за развитието на талантите на младите, а за целта се предвижда промяна на Общия устройствен план и нов дизайн код на града. Подобно на визията за София тук отново ГЕРБ предвиждат изграждането на нови паркове и развиването на междублоковите пространства, но залагат и на няколко инфраструктурни проекти като например ремонт на Аспаруховия мост, нови естакади, които да дадат безсветофарно придвижване на бул. "Васил Левски" и бул. "Осми приморски полк", както и разширяването на бул. „Цар Освободител“. Кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев пък залага на финансов план за поетапно изграждане и рехабилитация на тротоари, пътища, подлези и надлези; изграждането на 7 нови паркинги с 3 600 нови паркоместа, както и обособяването на зелен пояс за Варна с паркове във всички пет района на града. ПП-ДБ предвиждат и дигитализация в услугите на Общината, изграждането на система от подземни контейнери като част от идеята им за модерно сметосъбиране, както и подкрепа за местния бизнес и производители. Основен претендент, според социологическите проучвания, е и кандидатът за кмет Коста Стоянов, издигнат от „Възраждане“. Той залага на развитието на културата, туризма и инфраструктурата във Варна, като по посочените приоритети Стоянов предлага цялостна визия и концепция.

В другия голям морски град – Бургас за развитието в следващите 4 години се борят 12 кандидат-кметове. ГЕРБ-СДС отново кандидатират Димитър Николов, който управлява Бургас от 16 години; ПП-ДБ не са с общ кандидат, но в надпреварата участват двама народни представители от коалицията, а именно Константин Бачийски, който е издигнат за местните избори от партията „Средна европейска класа“ (СЕК) и Димитър Найденов, който участва като независим кандидат. Други основни претенденти, които се впускат в битката са Станимир Баев от "БСП за България", Тодор Ангелов от „Възраждане“, Стоян Грозев от „Български възход“, Тодор Иванов от „Има такъв народ“, както и Живко Табаков от местна коалиция „Левицата!“.

ГЕРБ-СДС в лицето на Димитър Николов залагат на надграждане на вече постигнатото с акцент върху развитието на здравеопазването, образованието и инфраструктурните проекти. Константин Бачийски пък поставя съживяването на икономиката като основна своя цел, като се привлекат инвеститори и се подобри инфраструктурата, за да може пътната свързаност да бъде налице. Сходни цели си поставя и неговият партньор в националната власт Димитър Николов. Независимият кандидат ще работи за привличане на инвестиции, създаване на добре платени работни места, изграждане и подобряване на инфраструктурата, както и установяването на стриктен контрол над общинските харчове.

Предизборната кампания е пред своя край. Изборите са в неделя, а там, където никой от кандидатите не е избран с повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур, ще има втори тур на 5 ноември.

Социологическите прогнози са за балотажи в големите градове. Агенция „Медиана“ прогнозира за София, че без съмнение новият градоначалник ще стане ясен от втория път. Най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. На практика и трите хипотетични балотажа, разиграни от „Медиана“, завършват с един и същ резултат 50:50.

Според „Алфа Рисърч“ в битката за София интригата е за второто място - под процент разлика. Експресно проучване в последната седмица на кампанията прогнозира: Васил Терзиев, ПП-ДБ и „Спаси София“ - 29,8%; Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%; Ваня Григорова, БСП - 20,2%; Деян Николов, „Възраждане“ - 10,2%; Вили Лилков, коалиция КОД - 8,3%.

За първи път на 29 октомври избирателите ще могат да дадат вота си на местни избори с машина. В София, Варна и Пловдив, извън кметствата в София, ще се гласува с три бюлетини, едната от които ще бъде за кмет на район, а в останалите случаи ще се гласува с две бюлетини – за кмет на община и общински съветници. /БГНЕС