Край на „зеления сертификат“ и тестването в училище

Отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента. Това ще се случи от 21 март, понеделник, а от следващия вторник - 29 март, отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната.

Също от понеделник, 21 март, присъственото обучение във висшите училища ще се провежда при следните условия: въведено е обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи; създадена е организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията. Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

1949 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас за последното денонощие

Междувременно Благоевград влиза в епидемична обстановка заради грип и остри респираторни заболявания.

С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.