Край Шри Ланка гори натоварен с химикали контейнеровоз

Властите на Шри Ланка се борят денонощно за потушаването на пожар, бушуващ в продължение на една седмица на контейнеровоз, натоварен с химикали, съобщи АФП.

Усилията им са насочени към преодоляване на огнената стихия, за да се избегне потенциална морска екологична катастрофа.

Регистрираният в Сингапур кораб превозва 25 тона азотна киселина, както и други неуточнени химикали и козметика, съобщи флотът. Осем от близо 1500 контейнера са паднали зад борда във вторник, един от които е изхвърлен на брега на туристическия плаж Негомбо на 40 километра северно от Коломбо.

Силните ветрове, предизвикани от циклона, ударил Източна Индия, възпрепятстваха усилията за потушаване на огъня. Военновъздушните сили на Шри Ланка използваха хеликоптери, за да хвърлят около 425 килограма огнезащитни химикали на кораба в сряда.

Дхаршан Лахандапура от Органа за защита на морската среда заяви, че се подготвят мерки за ограничаване, в случай че се стигне до разливане на химикали или мазут от корабния двигател и резервоарите за гориво. "Компютърното моделиране показа, че всеки разлив от кораба ще достигне плажа Негомбо и ние сме готови да се справим с него", каза Лахандапура пред репортери в Коломбо.

"Предвид модела на пътя на мусонния вятър, ние се концентрираме върху тази област и преместваме оборудване, за да се справим с разлив", каза тя. Говорителят на флота капитан Индика де Силва заяви, че 25-членният екипаж е бил евакуиран безопасно, но един от членовете е бил хоспитализиран с леки наранявания. Контейнеровозът е бил на път за Коломбо от Гуджарат, Индия, когато на 20 май на около 14 километра от брегана палубата е избухнал пожар. Влекачи и военноморски кораби участват в усилията за потушаване на пожара и се очаква три индийски кораба на бреговата охрана да се присъединят към усилията.

Във вторник Индия вече изпрати друг кораб и самолет, за да оцени щетите и да координира усилията за гасене на пожар, съобщи военноморският флот на Шри Ланка.

През септември танкер със суров нефт се запали край източния бряг на Шри Ланка след експлозия в машинно отделение, при която загина човек от екипажа. Този пожар беше потушен след повече от седмица с помощта на бреговата охрана на Индия./БГНЕС

Коломбо / Шри Ланка