Край Тюленово падна дрон с взривно устройство

Дрон е паднал край скалите на Тюленово, районът е отцепен от полицията, предаде репортер на БГНЕС.

Снимки Радослав Русев/Фейсбук

Сигнал до спешния телефон 112 е бил подаден в 21.40 на 17 септември, на място е бил и екип на местното РУ на полицията. Дронът е открит от Радослав Русев от Тюленово.

Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви, че веднага след като е получил обаждането районът е бил отцепен от полицията в 22.10 часа. „Отцепване на района с цел запазване на живота на хората, които могат да пребивават в този район до идването на специалистите от МО. В момента се намира там, където беше открит“, каза той. Според него дронът наподобява тези, които се използват във войната на Русия в Украйна.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Добрич и по разпореждане на началника на отбраната.

Предстои да бъде предоставена допълнителна информация, заявяват от МО.

Йордан Божилов

„От снимките ясно се вижда, че е прикрепена мина, която се изстрелва от минохвъргач и летящото тяло, което я носи, е дрон“. Това каза пред бТВ военният експерт Йордан Божилов за дрона с взривно устройство, забелязан снощи край бреговете на с. Тюленово.

Според него трудно е да се определи от коя от двете воюващи страни е дошъл – от Русия или от Украйна. Той напомни, че и двете страни използват масово дронове. „Знаете, че Русия бомбардира основно с дронове гражданската инфраструктура. Украйна също използва дронове – за разузнаване и за нанасяне на удари“, каза още Божилов.

„Обезпокоителен е този факт. Дорнът е в близост до лодките на хората. Допускам, че до часове Военноморските сили ще си свършат работа. Допускам, че дронът е бил следен от нашите сили“, каза от своя страна Николай Ненчев, бивш военен министър.

Васил Данов, който е военен експерт и член на Атлантическия съвет, е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно. „Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, каза експертът пред Нова телевизия. Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. /БГНЕС