Крал Чарлз III е диагностициран с рак

Крал Чарлз е диагностициран рак, съобщават от Бъкингамския дворец, цитиран от Би Би Си.

Това не е рак на простатата, но беше открит по време на неотдавнашното му лечение на уголемена простата.

Видът на рака не се разкрива, но според изявление на двореца кралят е започнал "редовно лечение".

Бъкингамският дворец твърди, че кралят "остава изцяло положително настроен по отношение на лечението си и очаква с нетърпение да се върне към пълните си обществени задължения възможно най-скоро".

Той ще отложи публичните си ангажименти и се очаква други високопоставени кралски особи да му помагат да го замества по време на лечението.

Не се съобщават допълнителни подробности за стадия на рака или прогнозата.

75-годишният крал се завърна в Лондон от Сандрингам в Норфолк и от двореца съобщават, че е започнал амбулаторно лечение.

Въпреки че ще направи пауза в публичните си прояви, кралят ще продължи да изпълнява конституционната си роля на държавен глава, включително да обработва документи и да провежда частни срещи.

Преди повече от седмица му беше направена процедура на простатата в частна лондонска болница.

Кралят е решил да оповести публично лечението си на простатата с цел да насърчи повече мъже да си правят профилактични прегледи на простатата, заявиха тогава от двореца.

Той заяви, че се радва, че е повишил осведомеността за проблема, тъй като уебсайтът на NHS отчита рязък ръст на въпросите за състоянието на простатата.

При много видове рак вероятността да се разболеете от него се увеличава с възрастта. Данните за Великобритания сочат, че средно всяка година повече от една трета (36 %) от новите случаи на рак са при хора на възраст 75 и повече години. /БГНЕС