Крал Чарлз III яхва кон за парада по случай рождения си ден

"Trooping the Colour" - ежегодният военен парад по случай официалния рожден ден на британския владетел ще се проведе днес, а крал Чарлз III ще инспектира конната армия.


Колоритната демонстрация на полкова прецизност и парадност е първата за управлението на 74-годишния Чарлз, а също и първият път, когато управляващ монарх ще язди на събитието след майка му кралица Елизабет II през 1986 г.

Действителният рожден ден на Чарлз е на 14 ноември, но британските суверени празнуват два пъти - веднъж лично и втори път публично.

Традицията на парада през юни започва през 1748 г. по времето на крал Джордж II, който иска да празнува при по-добро лятно време, тъй като собственият му рожден ден е на 30 октомври.

Събитието, предавано по телевизията, започва в 09:00 ч. по Гринуич с шествие от Бъкингамския дворец до Horse Guards Parade в центъра на Лондон.

Участват около 1 400 войници, 400 музиканти и 200 коня, водени от 10-годишната кобила Юнона.

Прогнозите са за високи температури от 25 градуса по Целзий, но войниците вероятно ще се чувстват по-топло в церемониалните си черни шапки от меча кожа и дебели червени туники.

Най-големият син на Чарлз и негов наследник принц Уилям инспектира войските от групата на старшите полкове на Домакинската дивизия миналия уикенд, а високите температури доведоха до припадък няколко войници.

Като принц на Уелс Уилям е почетен полковник на Уелската гвардия.

След като инспектира войските и приеме кралския поздрав, Чарлз - който като държавен глава е главнокомандващ на въоръжените сили - ще поведе войниците обратно към двореца.

След това той ще се присъедини към други високопоставени членове на кралското семейство, за да наблюдават прелитането на около 70 военни самолета над британската столица.

Лошото време прекъсна планираните полети по време на коронацията на Чарлз на 6 май.

Миналогодишната церемония беше последната за покойната кралица и беше част от четиридневните събития по случай рекордната ѝ 70-та година на трона.

Това беше една от последните ѝ публични изяви преди смъртта ѝ на 96-годишна възраст през септември./БГНЕС