Крал Вилем-Александър вижда по-сериозни от очакваните заплахи от климатичните промени

Нидерландия е изправена пред по-сериозна заплаха от изменението на климата и повишаването на морското равнище, отколкото се смяташе досега, каза крал Вилем-Александър във вторник и добави, че разположената под морското равнище страна трябва да направи повече, за да се защити.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и кралица Максима.

"Изменението на климата без съмнение е най -належащият проблем", каза кралят в ежегодното си изказване за откриване работата на парламента, написано от премиера и неговия кабинет. „Изменението на климата и покачването на морското равнище се случват много по-бързо и са по -сериозни, отколкото се смяташе досега“, каза кралят в историческа църква в Хага.

"Ясно е, че през следващите години ще са необходими допълнителни усилия за постигане на климатичните цели", каза Вилем-Александър.

Той се позова на смъртоносни наводнения в южната провинция Лимбург през юли, които също налетяха и в Германия, като каза, че това принуди правителството да "разгледа отново планираните мерки, за да види къде може да ги ускори".

С около една трета от страната под морското равнище, Холандия отдавна е предразположена към големи наводнения. Страната е една от най-замърсяващите с парникови газове на глава от населението в Европа и е предвидила почти седем милиарда евро за следващата година, за да направи жилищата и бизнеса по-устойчиви.

Кралят каза още, че Европейският съюз като блок е изправен пред „стратегически решения в отношенията си с Китай и Русия, както и със САЩ“.

„Трансатлантическото сътрудничество остава крайъгълният камък на холандската политика за сигурност, но в същото време ще трябва да инвестираме повече в европейската политика за сигурност“, каза той.

Нидерландия все още се управлява от служебен кабинет след изборите през март поради липсата на консенсус сред най-големите партии, включително тази на напускащия премиер Марк Рюте. Въпреки коронавирусната криза и временно правителство „холандската икономика остана силна, особено ако я сравните с други страни“, каза Вилем-Александър.

Очаква се холандската икономика да нарасне с 3,5 % през следващата година.

Напускащият финансов министър Вопке Хоекстра ще представи бюджета на правителството за 2022 г. по -късно във вторник.

Бюджетът включваше 100 милиона евро за изграждане на повече жилища на пренаселения холандски пазар и около 500 милиона евро за борба с организираната престъпност.

„Шокиращото убийство на Петер Р. де Фрис беше най-лошият момент“, каза кралят, имайки предвид холандския криминален репортер, убит посред бял ден в Амстердам през юли. /БГНЕС