Кралев: Изнесеното от Кузманов и Кутев са манипулации, съшити с бели конци

"Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Да, единственият факт, който е верен, че има участници, които печелят по един, два, три пъти. Ами, добри са, пишат проекти, получават оценки, печелят. Защо се заяждат с ИПОН, какво коментират", заяви бившият спортен министър Красен Кралев в Русе в отговор на изнесената информация от служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов за нарушения в Министерството под ръководството на Кралев, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Красен Кралев

По-рано днес Кузманов и говорителят на Министерски съвет Антон Кутев направиха разкрития за злоупотреби с програми за финансиране на ММС, като изтъкнаха, че няколко фирми са получавали пари ежегодно от Министерството и са взели милиони левове по този начин, а сред тях са Спортен клуб ИПОН и ММА клуб, свързан със Станислав Недков.

"Тази програма съществува много отдавна, по време на второто правителство на г-н Борисов програмата премина от Министерство на финансите към Министерство на младежта и спорта. Сами се сещате, че преди това никой не е знаел за съществуването на такава програма, никой не е давал отчет за направените разходи и за направените кампании. Откакто тази кампания е в ММС има проведени много брифинги, отговарял съм на парламентарни въпроси. Програмата е прозрачна, ясна, всички победители са обявявани публично, критериите са ясни, одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на критериите, заложени през 2017 година", каза Кралев на пресконференция в Русе.

"Всичко друго изнесено в брифинга днес от служебния министър и Антон Кутев, друг е въпросът какво прави Антон Кутев там, са манипулации, съшити с бели конци. С какви твърдения трябва да се занимаваме в момента - първо, тази програма, по която ние работим, предложението дойде от мен да мине от МФ към ММС, но критериите, по които работим, комисията, всичко това е създадено по време на първия служебен кабинет на Румен Радев от министър Дашева. Ние стриктно сме следвали всички указания и всички нормативни документи, които са разработени от това служебно правителство. Всяка години кандидатстват между 150 и 200 организации, виждате колко проекта са одобрени, има конкуренция. Колегите твърдят, че повечето са едни и същи - да, някои неправителствени организации са по-добри в писането на проекти, това не е тайна за никого, това е практика през последните 20-30 години, всяко НПО, то се специализира и е по-добро от останалите. Нормално е като спечелиш един проект и си получил добра оценка, да ти възложим следващата година пак да спечелиш този проект. Има ли някъде забрана, че може успешни проекти да се реализират в няколко години? Не, няма забрана", допълни бившият спортен министър.

Кралев изтъкна, че и спортно сдружение, в което членува дъщерята на Антон Кутев, също е получило финансиране по въпросната програма. "Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Да, единственият факт, който е верен, че има участници, които печелят по един, два, три пъти. Ами, добри са, пишат проекти, получават оценки, печелят. Защо се заяждат с ИПОН, какво коментират? ИПОН едната година са получили 34 990 лева, другата 33 хиляди, третата - 30 хиляди. Къде виждате милиони в тези суми? Не сме избирали сдруженията, които участват, по партийна принадлежност, по предметна, виждаме, че дъщерята на Антон Кутев, която е член в Национален младежки форум, това сдружение също е получило финансиране през 2020 година. Какъв е проблемът? Няма как всички да получат финансиране, но все пак има комисия, която оценява тези проекти. Аз мисля, че нашите колеги прекрасно са си свършили работата", каза още той.

Кралев обвини сегашното ръководство на Министерството, че сплашва и разпитва "неговите хора". "Тези хора стоят един месец в Министерството и разпитват моите хора. Викат ги в кабинетите, Антон Кутев присъства по време на разпитите. Пет души са разпитвали служителка на моето Министерство. В присъствието на Антон Кутев. Както прави Антон Кутев да рови по кашоните на ММС? Преди четири години служебният им кабинет изнесе половината документация на Министерството. Десетки кашони с документи бяха изнесени. Какво намериха? Нищо не могат да намерят, защото няма никакво нарушение. Главният им секретар извика директорите на дирекциите и ги накара да си подадат оставка без дата. Да се подпишат под лист с празна дата, за да засвидетелстват лоялност към новата власт. С натиск, с разпити, дърпане на служителите, страхуване на служителите. Вместо да страхувате служителите и да ги викате на разпит, малко поработете, защото на спортните клубове започва да им писва от вашето управление. За един месец може да направите толкова поразии, колкото други за години не могат да направят. Така че стягайте се и работете, защото спортът има нужда от активна администрация, ефективна администрация, няма нужда от разпити, подобие на тези, които са ставали преди 50-60 години. Хората си вършат работата. Атакувахте една от най-успешните ни програми. Свършихме работа, изкарахме програмата на светло, станахме Министерство, което работи успешно в младежкия сектор и сега с манипулативно поднесени данни, опитваме да очерним това, което е свършено. Аз това нещо няма да го позволя", завърши Кралев. /БГНЕС