Кралев: За радост на всички Дерменджиев е минало за националния отбор

"За радост на всички Дерменджиев е минало за националния отбор, дано повече не преживяваме подобна срамна година. Аз категорично не съм съгласен, че това са най-добрите български футболисти, с които ние разполагаме", обяви спортният министър Красен Кралев пред БНТ относно представянето на българския национален отбор по футбол през 2020 година.

Спортният министър отново нападна Георги Дерменджиев.

"Лъвовете" изпуснаха добър шанс да се класират за Евро 2020 след домакинска загуба от Унгария с 1:3, а Кралев отправи много остри критики към селекционера Георги Дерменджиев, чийто договор не бе удължен. "За радост на всички Дерменджиев е минало за националния отбор, дано повече не преживяваме подобна срамна година. Шест мача - два равни, четири загуби, два гола за 540 минути. Всичко е ясно, самите вие и вашите колеги го коментирате. Аз съм изумен защо чета доклада на националния треньор и никъде не видях една самокритика, момент, в който да се каже, че треньорският щаб е сбъркал в селекция, в тактиката за мачовете. Да загубиш четири точки след 90-та минута в първите два мача от Лигата на нациите и то след фрапиращи грешки в тактиката и смените. Да се надяваме, че подобни мигове ще бъдат спестени на българските фенове. Вие по-добре знаете от мен какво е мнението на цялата футболна общественост за този треньорски щаб. Аз категорично не съм съгласен, че това са най-добрите български футболисти, с които ние разполагаме. И това е ясно на всички, виждаме представянето на младежите. Можеше в най-важния мач от години насам срещу Унгария можеше да излезем в съвсем друго състояние и друг състав. Кой трябва да създаде настроение и самочувствие в отбора? Нали треньорът е този, който вдъхва увереност на футболистите", каза Кралев.

"Имаме добро младо поколение, да гледаме напред, има пълен отбор във всички линии, който може да попълни мъжкия състав. Вярно, групата за световните квалификации не е лека, не трябва да бъдем с големи очаквания. Още през март месец ще трябва да излезем с коренно обновен национален отбор. Чакат ни тежки сблъсъци, още в първите мачове ще премерим сили с Италия, Швейцария, Северна Ирландия. Ако успеем да стигнем до третото място, това ще е програмата максимум. Целта е да обиграваме нов състав и да трупаме точки да ни изкачат по-горе в ранглистата", допълни той.

Кралев коментира и предстоящия Конгрес на Българския футболен съюз за избор на нов президент на централата. "Аз се надявам, че този път се надявам да има сблъсък на идеи. Споменават се много имена неофициално, някои официално. Има още време, дай Боже, да има сблъсък на много идеи. Щом 15-16 години не сме се класирали на голям форум, значи в много продължителен период са правени много грешки. Струва ми се, че там липсва открития разговор, казването на истината. Не завиждам на новия треньор на националния отбор".

Спортният министър още веднъж подчерта, че според него големият проблем на родния футбол е съдийството. "Състоянието на български футбол е функция на вложените средства - там където се влагат пари, има резултати. Проблемът на българския футбол е съдийството. Няма как при тези явни зависимости, които се демонстрират от българските съдии, няма как да привлечете читави инвеститори в българския футбол. Никой няма да иска да си дава парите при такъв продукт. Те отблъскват и феновете, отблъскват инвеститорите. Аз се надявам, че след Конгреса ще се изкорени това нещо, но трябва да се реже здраво. Няма как да вървим напред, без да се реформира тази част от българския футбол", коментира Кралев. /БГНЕС