Кралица Елизабет II подписа закона за Брекзит

Елизабет II се съгласи Великобритания да се разведе с Европейския съюз.

Кралица Елизабет Втора даде официалното си съгласие, за да може Великобритания да прекрати своето продължило десетилетия членство в Европейския съюз и да търси по-независимо, но несигурно бъдеще в края на месеца, предаде АФП.

Церемониалното одобрение от държавния глава на законодателството за оттегляне позволява на Великобритания да напусне най-близките си съседи и търговски партньори след години препирни и три забавяния.

Очаква се двама висши служители на ЕС в Брюксел да подпишат договора за развода в петък, а премиерът Борис Джонсън ще постави името си под него през следващите дни.

"Понякога имаше чувството, че никога няма да преминем финалната линия на Брекзит, но го направихме", заяви Джонсън, след като и двете камари на британския парламент ратифицираха законопроекта за изтегляне в сряда.

"Сега можем да оставим злобата и разделението от последните три години зад гърба си и да се съсредоточим върху постигането на светло и вълнуващо бъдеще."

Разделянето на 31 януари е забележително политическо завръщане на Джонсън в една от най-трудните точки в следвоенната история на Великобритания, коментират наблюдатели.

Джонсън ще отпразнува победата си с издаването на възпоменателни монети и ще председателства специално заседание на кабинета в подкрепящия Брекзит север на Англия на 31 януари. /БГНЕС