Кралица Елизабет II навършва 96 години

Топовни салюти ще отбележат 96-я рожден ден на кралица Елизабет II. Въпреки очакванията за по-скромно тържество, празникът все пак ще бъде отбелязан подобаващо, предаде АФП.

Изминалата година беше напрегната за британското кралско семейство - от загриженост за здравето на кралицата, през въпроси за бъдещето на монархията, до съдебните дела срещу сина й Андрю и скандалите с Мегън и Хари.

Салютите ще прозвучат от Лондонската кула, а в Хайд парк в Лондон военен оркестър ще изпълни "Happy Birthday".

Според кралска традиция от 18-ти век монархът има втори, официален рожден ден, който обикновено се празнува при по-топло време през юни.

Официалният рожден ден тази година съвпада с четири дни публични събития - от 2 до 5 юни, с които се отбелязва рекордната 70-та годишнина на кралицата на трона.

Вчера британски медии съобщиха, че кралицата е ползвала хеликоптер, за да пътува от дома си в замъка Уиндзор до селското си имение в Сандрингам в Източна Англия. Там тя прекарва време във вилата, където живя покойният й съпруг принц Филип, след като се оттегли от обществения живот през 2017 г.

Кралицата беше видяна за последно публично в Уестминстърското абатство в центъра на Лондон на 29 март на възпоменателна служба за принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст.

Принудителното оттегляне на кралицата от обществения живот заради здравословните й проблеми именно през нейната платинена юбилейна година засили вниманието към наследяването на трона и бъдещето на монархията.

Най-големият й син и наследник, принц Чарлз, поема все повече от отговорностите на майка си, подготвяйки се да поеме трона.

Популярността му се е увеличила през последните години, според анкета на Ipsos сред над 2000 възрастни във Великобритания през март.

Неговият положителен рейтинг - 43 процента, все още не може да настигне този на майка му (69 процента), най-големия му син принц Уилям (64 процента) и снаха му Кейт Мидълтън (60 процента).

Около 42% от анкетираните настояват и 73-годишният Чарлз да се оттегли в полза на сина си Уилям, който навършва 40 години през юни.

Кралицата е държавен глава на Великобритания и 14 други държави от Британската общност по света./БГНЕС