Кралица Елизабет II отказала звание „Стара дама на годината“

Кралицата на Великобритания не искаше да приеме званието „Стара дама на годината“, която се присъжда от британското хумористично списание за възрастни хора The Oldie. Елизабет II учтиво даде да се разбере, че все още не се смята за стара, като обясни отказа си по следния начин: „Човек е на толкова години, на колкото се чувства.“

Предложението за обявяване на 95-годишната Елизабет II за „Стара дама на годината“ е направено от писателя и телевизионен водещ Джайлс Брандрет, който координира наградата. Той написал писмо до личния секретар на монарха с молба дали тя ще се съгласи да стане притежател на почетното звание.

Списанието публикува отговора на двореца: "Нейно Величество вярва, че човек е на толкова години, на колкото се чувства. Поради това кралицата не вярва, че отговаря на критериите, необходими за това звание, и се надява, че ще намери по-достоен получател. ”…

Брандрет каза, че това е чудесен отговор и се надява, че все пак ще има шанс да зарадва кралицата с титлата. „Може би в бъдеще ще се опитаме отново да се обърнем към Нейно Величество“, казва той.

Координаторът на наградата обясни, че Елизабет II е номинирана от един от членовете на журито, Морийн Липман, която по този начин целяла да се отбележи ролята на монарха по време на борбата с пандемията на коронавирус.

Освен това званието би могло да бъде присъдено преди 70-годишнината от престоя на кралицата на британския трон - т. нар. „платинен юбилей“, който ще бъде отбелязан догодина.

През 2011 г. покойният съпруг на кралицата Филип получава почетното звание „Консорт на годината“ от списание The Oldie, след което навършва 90 години. В отговор на наградата херцогът на Единбург каза с обичайното си чувство за хумор: „Когато ви напомнят, че годините минават все по-бързо и боята започва да пада от древната картина, това със сигурност много помага за настроението. Но е добре, че изобщо те помнят".

Принц Филип почина през април тази година на 99 -годишна възраст.

Титлата "Старец на годината" (или "Стара дама на годината") се присъжда в продължение на 29 години, в миналото нейни притежатели станаха много известни хора, включително художникът Дейвид Хокни и дизайнерът Питър Блейк.

Създадено като хумористично списание, списание The Oldie се описва на уебсайта си по следния начин: "Не твърде сериозна алтернатива на пресата, обсебена от младежи и знаменитости. Списанието The Oldie е извън времето и възрастта, в него няма съвети към пенсионерите, но е пълно с освежаващо остроумие и радост. "/БГНЕС