Кралица Елизабет май ще е последният световен монарх

„Нейно величество е доста мило момиче, но тя няма какво да каже“, пее Пол Макартни в закачлива песен на легендарните Бийтълс. Песента е включена в албума „Abbey Road“ от 1969 г. Текстовете идват на ум винаги, когато кралица Елизабет се завръща в новините - нещо, което се случва често през последните години. Било като основна фигура в сериала на Нетфликс „Короната“, било заради скорошната смърт на съпруга й принц Филип, или заради истории на други членове на кралското семейство - Хари и Мегън, или синът й принц Андрю, пише в. Ню Йорк Таймс.

Последните новини обаче - че кралицата е влязла в болница „за предварителни разследвания“ - събудиха в обществото различно ниво на емоции и тревожност, което не се успокои дори и когато от Двореца разпространиха допълнението, че тя „остава в добро настроение“. Дори на 95 години, след 69 години на трона, в епоха, когато старостта и наследствените привилегии вече не са модерни, кралица Елизабет все още получава уважението на хората, както свидетелстват нейните постоянно високи рейтинги на популярност. Никой друг държавен глава не е успял да слее древните ритуали на наследствената монархия с демократичното управление както тя успя.

Макар в Европа да има дузина монархии, и около 27 държави с кралски семейства по целия свят, и почти никой да не знае, че Норвегия има крал (Харалд V), както и да може да посочи владетеля на Тайланд (Маха Ваджиралонкорн Бодиндрадебаяваранкун ), още по -малко да се вземе на сериозно „царската сватба на Романов“, организирана наскоро в Санкт Петербург. Всичко това показва, че след смъртта на кралица Елизабет принц Чарлз или принц Уилям - следващите двама на ред да седнат на британския трон, някога ще могат да постигнат направеното от нея. Тя може да е последният толкова мащабен монарх в света.

Въпреки че има много какво да каже, като се има предвид всичко, на което е била свидетел, и е чула и преживяла, тя до голяма степен го е запазила за себе си. За всички безброй изказвания, които е направила, и мащабът на закачки, които е разменила с безкраен брой владетели, политици, знаменитости и поданици, включително петима папи и 13 от последните 14 президенти, тя никога не е давала интервю на репортер. Сред много малкото разкриващи изказвания, които тя направи, беше прочутата препратка към 1992 г., - годината, в която три кралски брака се разпаднаха, и пожар изпепели сто стаи в замъка Уиндзор, - като нейния „annus horribilis“.

Често в нейните речи налагат призиви за дълг, смелост и други рицарски добродетели. В едно от първите си големи обръщения, направени в Кейптаун, Южна Африка, на нейния 21-ви рожден ден, на 21 април 1947 г., като наследник на короната, тя се позова на „благородния девиз“, възприет от предишните наследници, когато навършат пълнолетие: "Аз служа." „Бих искала да направя това посвещение сега“, продължи тя. „Много е просто. Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг или кратък, ще бъде посветен на вашата служба и службата на нашето велико императорско семейство, към което всички принадлежим.”

Погледнато от дистанцията на времето, историята на тази нейна служба може вече да не изглежда толкова благородна. Преди седем десетилетия Южна Африка беше управлявана изключително от белокожи, и дори и сега много страни все още не са получили независимост от Британската империя. Присъщият расизъм на колониалното минало на Великобритания беше подложен на нов контрол чрез обвиненията, отправени от Меган Маркъл и принц Хари.

И все пак кралица Елизабет остана вярна на „много простия“ обет, който даде като 21-годишна принцеса. Десетилетие след десетилетие, докато нейните изображения върху валутите на много области на Британската общност, в които тя все още е конституционен държавен глава, се променяха, за да отразяват зряла кралица, тя продължаваше вярно да изпълнява многобройните си кралски задължения, които често включваха дълги пътувания. Така тя се превърна в най-възрастният и най-дълго управлявал британски монарх. Ако все още е на трона на 27 май 2024 г., тя ще надмине Луи XIV от Франция, като най-дълго управлявалият европейски монарх някога. (Той се възкачва на трона на 4-годишна възраст.)

Това е единствената допирна точка между Елизабет Втора и пищния Луи, който се погрижи неговото авторитарно управление да бъде запомнено с пищни картини и дворци. Сдържаност, простота и подчинение на конституцията са присъщи на царуването на кралица Елизабет.

Досега три актриси са се превъплъщавали в ролята на Кралицата Елизабет - Хелън Мирън, Клер Фой и Оливия Колман, - три много различни аспекта на живота на кралицата, въпреки че всяка е правдоподобна интерпретация на известните факти от нейния живот. Секретарят по комуникациите на кралицата Донал Маккейб отбеляза, че кралският дворец не е бил „съучастник в интерпретациите“, направени в сериала на Нетфликс „Короната“.

Колман, която играе ролята на Елизабет II в този сериал, вижда в нея „върховна феминистка“. „Тя е хранителката. Тя е тази на нашите монети и банкноти. Тя поправяше автомобили през Втората световна война. Тя настоя да кара крал, който идва от страна, където на жените не е позволено да шофират“ – това беше престолонаследникът принц Абдула от Саудитска Арабия в замъка Балморал в Шотландия през 2003 г., когато той умолява кралицата да кара по-бавно.

В коледното си предаване през 1966 г. кралицата изрично се обърна към ограниченията, с които се сблъскват жените по света. „Въпреки тези сурови рестрикции, жените са тези, които вдъхват нежност и грижа в суровия напредък на човечеството“, каза тя.

Въпреки всички кризи, с които се е сблъсквала Кралицата - от смъртта на принцеса Даяна до приятелството на принц Андрю с педофила Джефри Епщайн, и до момента не е ясно как са й повлияли.

Може би това е имал предвид и Пол Маккартни, в чиято песен се пее още „Нейно Величество е доста хубаво момиче, но тя се променя от ден на ден“.

Парадоксът е, че по време на всички промени – скандалите, колебливото влизане на Великобритания в Европейския съюз и после ужасното излизане на страната от него, както и всички други сътресения в света, и въпреки че се знае толкова малко за нея, образът на здравата, учтиво усмихната малка кралица в палта в пастелни цветове и подходящи шапки - понякога придружена от също толкова здраво малко уелско корги, - се превърна в успокояваща за британците константа през десетилетията. /БГНЕС