Кралският дворец и Триумфалната арка или Брюксел на Кобургите

Белгия и нейната столица Брюксел са сърцето на Европа, но страната е сравнително млада. В продължение на векове територията на днешна Белгия е оспорвана между Франция и австрийските Хабсбурги, а след наполеоновите войни е дадена на Нидерландия. Едва през 1830 г. след революцията на европейската сцена се появява Кралство Белгия, която е конституционна монархия начело с владетел от Сакс-Кобург-Готската династия. Белгийският девиз „L'union fait la force“ или „Обединението прави силата“ по-късно ще бъде заимстван от младата българска държава, се казва в репортаж на БГНЕС.

Кралският дворец – едно от чудесата на Брюксел

Една от най-красивите сгради в столицата е кралският дворец. След Виенския конгрес (1815 г.) Белгия и Нидерландия образуват една държава с две столици – Хага и Брюксел. Само че Брюксел е столица без кралски дворец, защото предишният е изгорял в средата на 18 век. Това налага обявяването на конкурс от страна на крал Вилем I. Дворецът е завършен през 1829 г. и той няма възможност да го използва дълго време предвид революционната ситуация, довела до създаването на независимата белгийска държава.

Така дворецът, който е по-стар само с една година от самото кралство, става нов дом за новата управляваща династия. Построен в неокласически стил, той е резиденция на първите Кобурги – Леополд I, Леополд II и Албер I. Синът на Албер резидира много за кратко, след смъртта на кралица Астрид през 1935 г. той се премества в Лакен, който и до ден-днешен се смята за резиденция на белгийските монарси.

Първите трима монарси от Кобургската династия са в много близки приятелски и роднински отношения с българския клон на династията. Така Леополд I е женен за Луиза-Мария Орлеанска, сестра на княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд. Дъщерята на Леополд II Луиза е омъжена за принц Филип, най-големият брат на цар Фердинанд. Между Албер I и цар Борис III съществуват изключително топли и доверителни отношения.

Ако видите белгийският флаг да се развява от покрива на Кралския дворец, това със сигурност е знак, че кралят и кралицата са там.

Триумфалната арка – триумф на икономическата мощ

Една от забележителностите на Брюксел е и Триумфалната арка, намираща се на пешеходно разстояние от сградата на Европейската комисия. Тя е разположена в Юбелпарк, който е едно от любимите места за разходки. Повечето сгради са построени през 80-те години на 19 век и са направени по поръчка на Леополд II. Самата Триумфална арка е разположена в центъра на парка. Направена от желязо, стъкло и камък тя е символ на индустриалната мощ на страната.

Освен хубавите природни гледки, желаещите могат да посетят и музеите, които се намират в съседство на арката. Сред тях с най-голям интерес се радват Автомобилният и Военният. /БГНЕС