Красен Станчев: Правилната стъпка в кризата беше държавата да освободи хората от данъци

Ефектът от мерките, които се предприемат в последните дни, ще бъде изчерпване на резервите и задлъжняване на следващото поколение, както и изчерпване на резервите на социалната система.

Това заяви в интервю за БГНЕС основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

„Фиктивните излишъци, както ги сметнаха още 2018 г., са около 4 млрд. лв. В момента поради едно леко качване на данъците и високата заетост има леко намаляване, вероятно до към 3-3,5 млрд. лв. Тези неща обаче се обръщат обратно тази година с новите мерки – пенсии и други неща, онова, което се предвижда от самото министерство е нов дефицит от около 1,25 до 3,8 млрд. лв.“, посочи Станчев.

По думите му първоначалната идея на управляващите била парите от резерва да се върнат в икономиката се случва със закъснение и в по-малки обеми.

„На 17 март беше първата пресконференция на правителството, за това че са предвидени около 4,5 млрд. лв. да бъдат предоставени обратно в икономиката, от резерва. Казвам предоставени, защото резервът е събран от данъкоплатците и идеята беше това да се върне. Тогава още казах, че най-добре е това, което се предоставя или се преразпределя обратно, т.е. се връща обратно в икономиката, да бъде равно за всички, което означава опрощаване на данъци. И това би трябвало да засегне данък дивидент, корпоративен данък, който е около 3 млрд. и т.нар. свободни професии, би трябвало също да бъдат освободени от данък за определен период от време. Става дума за около 800 000 души“, припомни идеята си икономистът.

Според него това би довело до използване на резерва, който в началото на пандемията е бил около 11 млрд. лв., като от тях разполагаеми са били около 6 млрд. лв.

„Това означава, че от разполагаемия резерв 2/3 биха отишли за покриване на освобождаване на икономиката от данъци. Останалите 2 млрд. лв. биха могли да отидат за социални помощи от една страна, от друга страна за финансиране на непредвидени обстоятелства в здравната система. Всичко това беше забавено. Ако трябва да отговоря с едно изречение на въпроса ви. Първо – това се случи бавно и по-малко и по-късно. Второ, онова, което се случва сега няма ясен план и няма ясна сметка. Единственото нещо, което ще се случи е увеличаване на дефицитите и дълговете“, категоричен е той.

Станчев коментира и фактът, че след като се направят сегашните промени като даване на пенсии на всички по определена сума на месец или даването на т.нар. детски, по-нататък няма да може да се въведе дисциплина в системата отново.

Икономистът е против и отпадането на подоходния критерий за получаване на надбавките и помощите за първолаците и осмокласниците.

„Има такова обяснение, че парите се давани на калпак, защото всички били еднакво правоимащи и не можело да се прави разлика между богати и бедни. Това просто не е така. Справедливост в смисъла на равно тълкуване от закона е навсякъде в правото – наказателното и в данъчното, т.е. по-справедливо е всички да взимате еднакво. А тогава, когато вие давате, тогава е справедливо да отидат при онези, те са друг тип справедливост, да отидат при онези, които се нуждаят. Когато се раздава на калпак онези, които се нуждаят получават по-малко, отколкото могат да получат, а онези, които имат повече – на тях това не им помага за нищо“, коментира икономистът и уточни, че по данни на социалния министър семействата, които се нуждаят от подпомагане са 44 000 – 45 000.

Според него трябва да се запази подоходният критерий, въведен през 2002 г. или да има по-добре дефинирани критерии.

По отношение на бюджетният дефици, Станчев каза, че първоначалните изчисления са били валидни до септември и сега е необходимо да се правят нови, защото властта непрекъснато излиза с нови идеи като например – създаване на държавна петролна компания, както и на държавна ВиК компания, което ще струва около 1,5 млрд. лв. на бюджета, както и несъбрани приходи от ТОЛ системата.

„До септември, поради ефекти от свиване на стопанска дейност – с едно 16-17 отрасъла, свиване на външното търсене, т.е. на износа, се очакваше, че дефицитът би бил някъде около 2,5-3 млрд. След септември трябва да се смята наново, а не може да се смята, защото всяка седмица има нови идеи. Миналата седмица се чу, че когато свършат парите ще започнат да се взимат заеми. И от тези, които вече са взети ще бъдат насочени средства за покриване на текущи разходи, които в момента се увеличават“, обясни той и подчерта, че взетите наскоро 5 милиарда ще отидат за покриването на тези харчове. И въпреки това: „Струва ми се, че трябва да се мине през някаква дълбока криза, за да се осъзнаят хората отново“, категоричен е той.

По думите му всичко онова, което се случва в последните дни, са предизборни мероприятия, които се оправдават с кризата. /БГНЕС