Красен Станчев: В БНБ нищо не се случва, спорът е в коалицията

Потенциалният нов управител на Българска народна банка трябва да има опит от широк спектър, за да се справи с кризите. Това заяви пред БГНЕС икономистът доц. Красен Станчев.

В БНБ реално нищо не се случа, коментира Станчев. Това, което се случва е в коалицията – има спор кой да контролира централната банка.

Според него плюсовете и минусите на двамата кандидати – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „Има такъв народ”, зависят от координатната система. Визитната картичка, която е важна за тази длъжност, по думите на доц. Станчев е на човек с опит при управление на централни банки в кризисни условия.

„Това е човек, който трябва да има доверието на ЕЦБ, МВФ, Световната банка. Остава вариант Б. Да се потърсят кандидати, които могат да бъдат подкрепени от парламентарните групи извън тези, които са членове на управляващата коалиция. Опитът е много важен в тази ситуация, защото не е известно по какъв начин ще се развие бюджета и стабилността на публичните финанси в България, международната разплащателна система, но е известно, че тя е в предизвикателство заради войната. ЕЦБ не може да се справи със стабилността на еврото. Пактът за стабилност не се изпълнява. Хората, които управляват БНБ трябва да имат опит, за да се справят в тази ситуация”, каза той.

Според доц. Станчев не е проблемът гуверньорът на БНБ да е политическо лице.

„Във всяка една представителна демокрация повечето избори на лица за такива институции са политически. В това няма нищо лошо”, каза той.

„Нашата банкова система е много стабилна. Това беше доказано няколко пъти. Показателят е капиталова адекватност и издръжливост на стресове, съотношението между кредити и депозити. Това, че е забранено на централната банка да финансира банките не е спасителен пояс, а е предварително условие банките и правителството сами да се грижат за своята стабилност”, заяви още икономистът. /БГНЕС