Красимир Гергинов: Хората започнаха да тренират повече след стреса от пандемията

„Този стрес, който хората изпитаха от седенето вкъщи, доведе до това, че вече им е трудно да го правят и започнаха да тренират повече. Хора, които са тренирали два или три пъти в седмицата, почнаха да идват 4-5 пъти, защото явно усещат, че имат нужда от движение и че това да седиш по цял ден затворен не е добре за теб като психическо и физическо здраве“. Това заяви в интервю за БГНЕС Красимир Гергинов, главен треньор на ABC Fight Club.

Красимир Гергинов, главен треньор на ABC Fight Club, и Амалия Колева - многократна световна и европейска шампионка в таекуондо ITF.

В клуба по бойни спортове тренират над 200 деца, юноши, както и по-големи, които практикуват таекуондо, бокс, кикбокс, ММА, хапкидо и други бойни спортове. „Нашият клуб се формира през 92-ра година и започна като клуб по таекуондо. Първоначално в периода на търсене на зала намерихме зала, в която започнахме с тренировки по таекуондо, но постепенно, защото тогава се отваряха нещата за бойните изкуства и хората имаха интерес, включително и аз, към различните бойни изкуства, постепенно се събрахме единомишленици и започнахме да развиваме и други бойни спортове като бокс и кикбокс. Така постепенно в годините се изгради естествено една система на подготовка, най-доброто от таекуондото и бокса и се получи добър кикбокс и така продължаваме вече 28 години”, сподели Гергинов, който има седми дан в таекуондо ITF.

Той разкри, че в последните години в България има засилен интерес от хората да спортуват повече. „В последните години наистина има интерес към бойните спортове, има и интерес въобще като цяло хората повече да спортуват. В нашата сфера има доста наплив, повече хора вече са осъзнали, че трябва да спортуват нещо, разбира се, родителите са осъзнали, че децата трябва да се занимават със спорт, защото е полезен най-вече за тяхното здраве и за тяхното личностно израстване. По-големите също осъзнават това нещо. Говоря за хора, които работят, но идват тук и тренират два пъти или три пъти в седмицата за себе си, за да могат да се развиват”.

В ABC Fight Club родители водят децата си с желанието те не само да тренират физически, но да развиват и други качества. „Родителите, когато водят децата, казват: „Ние не искаме той да става състезател, спортист, ние искаме да го научите на ред, дисциплина“. Това, което ги привлича, най-вероятно е идеята на бойните изкуства, че когато започнеш да тренираш, ти първо се учиш на тези неща – уважение, дисциплина, самоуважение, самодисциплина. Разбира се, това не става с приказки, както сега го казваме, а става с методика. Ще дам пример, че първото нещо, което учим децата, а и по-големите, е когато влизат в залата да се покланят, да отдават уважение към мястото, където тренират. Това нещо става навик, след това втората стъпка, когато влязат на татамито, е да отдават уважение на по-старшите по степен или по възраст и това нещо постепенно се пренася в живота, тоест в училище и вкъщи. Родителите може би го забелязват това нещо. А когато те потренират известно време, 2-3 години или повече, почват вече да искат да участват и в спорта като състезатели и наистина имаме много добри състезатели, които са тръгнали така, първоначално само за да се научат на дисциплина, но постепенно стават състезатели от международно ниво”,

Сред треньорите в клуба е и многократната световна и европейска шампионка в таекуондо ITF Амалия Колева, която също препоръчва бойните спортове като добър вариант за деца. „Тези спортове възпитават децата в постоянство, уважение един към друг, към по-старшите, да са подредени, да са точни. Да са всеотдайни, да не ги мързи“.

Амалия Колева е многократна световна и европейска шампионка в таекуондо ITF.

Забраната за практикуване на спорт обаче се е отразило негативно на трениращите. „Когато не правиш нещо дълго време и после се връщаш много назад. Постоянството е много важно. Когато един месец не тренираш изобщо, после започваш пак отначало и е много трудно, особено за децата. Има най-различни форми, които трябва да учат, и после пак отначало“, сподели Колева.

“Последната година наистина е по-различна”, признава Гергинов. “В началото имаше малко шок с това затваряне и особено бяхме много озадачени хората, които се занимаваме със спорт, как се опитваха да затворят паркове и планини, защото знаем, че спортът е здраве, в крайна сметка си признаха, че всъщност спортът засилва имунната система, човекът е по-здрав. Това е естествено, защото един от начините за поддържане на физическото тяло, това е движението и спортът е част от това движение, няма значение какъв е”. /БГНЕС