Красимир Вълчев: 24 май е връзката през минало и настояще, която ни води към бъдещето

Днес е хилядолетният празник на България. Единственият останал като връзка между миналото и настоящето, което ни води към бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на тържественото отбелязване на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

"Езикът и образованието са ни съхранили през вековете. Те са и пътят на нашето развитие. Българската азбука, българският език и книжовност са опората на националната ни идентичност. България не е само страна в нейните физически граници. Тя е навсякъде, където родители възпитават децата си с обич към България, учат ги на езика ни, помнят и следват традициите ни”, каза Вълчев.

Той каза, че благодарение на светите братя Кирил и Методий и на техните последователи, днес кирилицата е азбука на повече от 300 млн. души и 70 езика.

„Малко народи имат привилегията да имат празник като 24 май. Малко са онези, които могат да кажат, че тяхната азбука е в основата на писмеността на много други”, заяви още той и каза, че днес не само празнуваме, но почитаме и благодарим за делото на светите братя Кирил и Методий, нашите учители, просветители и културни дейци.

„Днес повече от всякога се нуждаем от вас. На вас разчитаме да пазим и утвърждаваме България на езика, културата и образованието. И заради вас вярваме в светлите ни бъднини”, каза в заключение Вълчев, обръщайки се към българските учители. /БГНЕС