Красимир Вълчев информира депутатите за мерките в училищата

Единадесет министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Първи на трибуната ще се качи министърът на финансите Кирил Ананиев, към когото има адресиран само един въпрос, свързан с поетапното внедряване на Интегрирана финансово-информационна система за общините (ИФИСО).

Веднага след него ще отговаря министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя ще даде информация пред депутатите за необходимостта от инвестиции във ВиК сектора, укрепването на свлачището в местността „Пещерата“, подобряването на пътната инфраструктура във Врачанска област и тежкото състояние на пътя Полски градец – Тополовград.

Месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка – по тази тема яснота ще внесе социалният министър Деница Сачева.

Образователният министър Красимир Вълчев ще отговаря за ефективността от противоепидемичните мерки в училищата и осигуряването на добра храна за учениците, а здравният министър проф. Костадин Ангелов – за необходимостта от преминаване към онлайн обучение на част от училищата заради епидемията, както и за относно две национални програми за превенция на ХИВ и туберкулоза.

Атмосферният въздух в Стара Загора – с това е свързано въпросът, отправен към Емил Димитров, чийто ресор е опазването на околната среда.

Земеделският министър Десислава Танева пък ще трябва да даде информация за извършена сеч в района на Котел на 2000 кубически метра от вековна букова гора, както и за регистрацията на тютюнопроизводителите.

За проектите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" от трибуната ще говори транспортният министър Росен Желязков, а колегата му Лъчезар Борисов, отговарящ за икономическото развитие, ще внесе яснота за антикризисната програма, свързана с отпускане на безлихвени заеми на физически лица.

Развитието на енергетиката в България е темата на министър Теменужка Петкова, а за изграждането на стадиони и игрища ще отговаря спортният министър Красен Кралев. /БГНЕС