Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни

Учебната година трябва да приключва неприсъствено в електронна среда. Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете. Учниците се връщат в клас само за най-чувствителните изпити. Същият принцип ще се приложи и за висшите училища.

Това съобщи на брифинг днес просветният министър Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъственпо част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени, съобщи още Вълчев.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, продължи още Вълчев.

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни. Началото им ще бъде в 9 часа.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министърът на образованието.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика.

Както вече стана ясно, НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Колкото до детските градини, рискът е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ.

Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим дейности по интереси в градините и в училищата.

Вероятно ще сключим анекс към КСО за удължаване на отпуската за непедагогическия персонал, каза още Вълчев.

Всички деца, записани в четвърта група на детската градина ще си получат удостоверенията за първи клас, успокои родителите Вълчев.

Лятната ваканция не се отменя. Такива дейности има ежегодно, те не са задължителни. Тази година по време на обучението в електронна среда не се пишат отсъствия и нямаме обвързаност за санкции. Това е негативният ефект от обучението в електронна среда, обясни още Вълчев.

Не можем да гарантираме равнодостъпност на всяко едно дете за съжаление, добави още той. /БГНЕС