Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда е неизбежно в бъдеще

Все повече ученици и студенти ще използват електронни платформи и ресурси като средство за учене, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията и на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите, но то си има и своите трудности и дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. В следващите години, десетилетия, системите на образованието ще продължат обучителния процес в традиционната класна стая“, заяви образователният министър пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Вълчев обяви още, че се работи и по законова промяна, която да дава възможност електронното обучение да се прилага и при бъдещи грипни ваканции.

„Трябва да продължим да надграждаме“, подчерта още образователният министър и поясни, че системата е стартирала с временни правила заради възникналата епидемия от коронавирус. „До края на това десетилетие основните образователни ресурси за учениците трябва да бъдат електронни“, допълни още той.

Във връзка с предстоящото отваряне на детските градини министър обяви, че е проведено представително проучване между 95 хил. родители, от които 38% са изразили готовност да пратят децата си на училище. 30% обаче се колебаят и очакват препоръките на специалистите, които казват, че който има възможност, трябва да задържи децата си вкъщи, защото това е най-сигурната среда.

„Търсим баланс. Никой не може да даде абсолютна увереност на родителите, детската градина е безопасно място“, смята Вълчев. Той поясни, че препоръките на образователното министерство са групите да бъдат между намалени 12 и 18 деца, да се провежда постоянна дезинфекция, а ако времето го позволява, по-голямата част от заниманията да се провеждат на открито. Образователният министър поясни още, че дистанция ще се спазва между отделните групи, между родителите и персонала, но не и между децата в самата група. /БГНЕС