Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, - хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова тв министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев. По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно. Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди "втория срок", Вълчев допълни: "Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират", допълни министърът на образованието./БГНЕС