Кръстиха нови видове насекоми на герои на Марвел

Кръстиха пет нови вида австралийски насекоми на герои на Марвел и техния създател Стан Лий. По-рано неизвестни на науката видове бяха наречени на Тор, Локи, Дедпул и Черната вдовица. Описанието на новите видове е публикувано в научното списание „Austral Entomology“.

Всички тези насекоми принадлежат към семейство Asilidae - хищни двукрили насекоми, които на вид наподобяват мухи или водни кончета. Представители на наскоро откритите видове се срещат само в Австралия.

Видът Daptolestes leei е кръстен от ентомолозите в чест на наскоро починалия създател на комикси Стан Лий.

Останалите четири вида са кръстени на неговите герои: Daptolestes bronteflavus - в чест на Тор, като в превод от латински името означава "бяла мълния" - така изглежда героят на Тор в комиксите и филмите на Марвел; Daptolestes illusiolautus е кръстен на Локи, братът на Тор; Daptolestes feminategus - в чест на Черната вдовица, която е облечена в кожен костюм (части от името на вида се превеждат от латински като "жена" и "кожа"), а Humorolethalis sergius - в чест на Дедпул.

"Кръсатеният на Дедпул вид е убиец, окраската на гърба му прилича на маската на Дедпул. Името Humorolethalis sergius звучи като" смъртоносен хумор "и идва от латинските думи humorosus -"влажен" или "мокър", и lethalis - "мъртъв", каза ентомологът от Държавната асоциация за Научно-приложни изследвания (CSIRO) Австралия Брайън Лесард.

Хуанита Родригес, друг служител на CSIRO, заяви, че назоваването на новите видове може да звучи смешно, но е много важно. "Разбирането на разликите между видовете насекоми може да помогне да спасим както техния живот, така и нашия собствен. През март открихме нов вид оса, която се среща само в район, засегнат силно от пожарите това лято. Сега ще следим внимателно възстановяването на популацията, защото отровата на тези насекоми може да се използва за лечение на болестта на Алцхаймер и епилепсия“, обясни тя.

CSIRO добави, че миналата година изследователите на агенцията са открили 151 нови вида насекоми, 8 вида растения, 2 вида риби и 3 нови подвида птици, включително рядко червено-черно опашато какаду, което учените никога досега не са виждали. /БГНЕС