Кремъл предупреди собственика на Telegram да бъде по-внимателен

Кремъл призова собственика на Telegram Павел Дуров да бъде по-внимателен. Предупреждението дойде на фона на твърденията, че медийната платформа е била използвана за вербуване на терористите, които нападнаха концертна зала край Москва, съобщи Yahoo News.


Telegram, който понастоящем е базиран в Дубай, е основан от Дуров, който напусна Русия през 2014 г., след като загуби контрол над предишната си компания. Роденият в Русия 39-годишен Дуров живее в Дубай и има двойно гражданство на Обединените арабски емирства и Франция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва няма планове за блокиране на приложението, основен разпространител на новини в Русия и по света, но че Дуров трябва да бъде по-внимателен.

"Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален от технологична гледна точка ресурс, който всъщност се разрасна пред очите на нашето поколение, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите - използван за терористични цели", каза Песков.

Forbes оценява състоянието на Дуров на 15,5 млрд. долара./БГНЕС