Крейг Тайли: Уверен съм, че ще има Аустрелиън Оупън

Шефът на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли заяви, че е „абсолютно уверен“, че турнирът ще стартира следващата седмица независимо от положителния тест на служител, който прекъсна подготвителните надпревари и принуди стотици играчи и официални лица да се карантинират в четвъртък.

Главният изпълнителен директор на Тенис Австралия Крейг Тайли.

Случаят – служител в един от хотелите за тенисисти в Мелбърн, причини още повече хаос преди първия турнир от Шлема за годината, който вече бе отложен с три седмици заради проблемите с коронавируса. Но Тайли сподели, че Откритото първенство на Австралия трябва да стартира по план в понеделник, и че няма планове за отмяна на съревнованието. Играта на шестте подговителни турнира в Мелбърн бе преустановена в четвъртък. „Абсолютно уверени сме, че ще има Аустрелиън Оупън. Планът е да продължим да играем утре по график. Ако трябва да преминем отново през това, ще го направим. Имаме три седмици и половина тенис и ще го проведем по план“, каза той пред журналисти. Инцидентът само демонстрира трудностите пред организирането на подобно мащабно международно спортно събитие по време на пандемията, като организаторите на Токио 2020 също търсят варианти за безопасното провеждане на Игрите в японската столица това лято. Здравните власти настояха, че рискът за играчи и официални лица, които чакат за коронавирусни тестове в четвъртък, е „малък“.

Дона Векич (на снимката) изчаква за тест срещу COVID-19.

Здравният министър на Виктория Мартин Фоли сподели, че 520-те души, принудени да се изолират и тестват, са обикновени контакти, подчертавайки, че „не сме толкова притеснени за тях“. „Но за да няма непредвидени обстоятелства, ще тестваме всички хора, които има вероятност да са били в контакт със заразеното лице“, коментира той. Всички ще бъдат тествани бързо, като резултатите ще излязат в рамките на 24 часа. Жребият за Аустрелиън Оупън, който трябваше да се тегли в четвъртък, бе изместен с един ден. /БГНЕС