КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК, все още няма да протестират

Проведохме ползотворен разговор. Предложението на КРИБ е хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Настояваме да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. Проблемът е голям и няма как да се чака повече, добави Домусчиев и каза, че при нас моделът е много сбъркан. КРИБ ще препоръча на колегите от другите работодателски организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група, обясни Домусчиев.

Министърът на икономиката Даниела Везиева коментира, че са се разбрали, че започват работа по невиделия решение закон за изменение на климата, по наредбата, която ще даде възможност да се направят компенсации точно по енергоинтензивните предприятия и компенсации за въглеродните емисии. Стартираме такава работна група за изменение на закона. След ситуирането на НС, се надяваме това да бъде едно от първите решения, добави Везиева.

За нас е важно да изслушаме всички и да вземем правилните решения, за нас е важно да няма енергийно бедни. Важно е системите да работят и на трето място индустрията, защото ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика, добави финансовият министър Валери Белчев. Поехме ангажимент за седмица да стигнем до там да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата, обясни още Белчев.

Изчакайте ако работи групата и нещата, които ще предложим, призова енергийният министър Андрей Живков. КЕВР взе решение, методиката е променена, от 1 ноември мярката ще бъде в сила, ще я комбинираме с масирана кампания до малките и средните предприятия, за да може поредният гратисен период, който им даваме да бъде успешно използван и да си намерят доставчик, каза още Живков. /БГНЕС

Тагове: