Крикетът сред петте нови предложения за попадане на Игрите в Лос Анджелис

Дългогодишното отсъствие на крикета от Олимпийските игри може да приключи тази седмица, когато организаторите на Игрите се срещнат в Мумбай, за да финализират програмата за Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година.

28 спорта вече са потвърдени в графика, но крикетът бе един от пет нови спорта, официално предложени за попадане от организаторите на Олимпийските игри. Предложението на Международния съвет по крикет (МКК) е за турнири при мъжете и жените в най-късия формат – 20. „Щастливи сме, че ЛА28 препоръча включването на крикета в Олимпийските игри. Докато това не е окончателното решение, то е много значим знак по пътя на попадане на крикета в олимпийската програма за първи път от над век насам“, каза президентът на МКК Грег Баркли.

Ако попадне в крайна сметка в програмата, това ще бъде първият път, в който крикетът ще бъде част от Олимпийските игри от 1900-та насам, когато отбор от Великобритания надви тим, представляващ Франция, в Париж. Оттогава-насам крикетът не е част от програмата, главно и заради това, че не изпитваше нужда да бъде там. Но в последните години МКК даде ясно да се разбере, че иска да бъде част от глобалния форум – нещо, което може да подпомогне популярността на спорта и да експлоатира нови пазари. Настоящият президент на Международния олимпийски комитет Томас Бах подкрепя включването на крикета в олимпийската програма – спортът бе част от Игрите на британската общност в Бирмингам миналата година.

Останалите четири спорта, които ще бъдат предложени за обсъждане, са флаг футбол (вариант на американския футбол), лакрос, скуош и софтбол. Изпълнителният комитет на МОК се среща в Мумбай тази седмица, като ще има пълна сесия на Международния олимпийски комитет от 15 до 17 октомври. /БГНЕС