Крихмайр триумфира за първи път с Малкия кристален глобус в Супер-Г

Последните състезания в Супер-Г за сезона в Световната купа бяха отменени поради лошото време в швейцарския курорт Ленцерхайде, което гарантира и Малкия кристален глобус в дисциплината за австриеца Винсент Крихмайр.

За Крихмайр това е първа титла в супер гигантския слалом.

Решението, което следва отмяната на стартовете в спускането в сряда, оставя французина Алекси Пентюро и словачката Петра Влъхова на първите места в съответните генерални класирания при мъжете и жените за Голямата световна купа. През уикенда предстоят състезанията в гигантския слалом и слалома. „Поради настоящата ситуация с мъглата, съдиите, организаторите на Швейцарските Ски и всички замесени страни решиха да отложат супер гигантските слаломи при жените и мъжете“, се казва в изявление на Международната ски федерация.

По време на Финалите за Световната купа, правилата са, че отменени стартове не могат да бъдат изместени за друг ден. Отмяната на Супер-Г-та позволи на Крихмайр да спечели Малкия кристален глобус в дисциплината за първи път в своята кариера. Лара Гут-Берами вече си беше осигурила триумфа при дамите. Пентюро води с 31 точки в генералното класиране преди последните два старта пред швейцарския си преследвач Марко Одермат, който никога не е участвал на слалом от най-високо ниво.

Гут-Берами вече си беше осигурила триумфа в дисциплината.

Не очаквах отмяната. Не искам да казвам, че новината е добра, но ме засяга повече отколкото останалите“, сподели Пентюро. Влъхова води с 96 точки пред швейцарската специалистка в скоростните дисциплини Гут-Берами, която не е карала в слалом цял сезон. В петък ще има паралелна смесена отборна надпревара, която не се отнася за индивидуалните класирания. /БГНЕС