Криптогигантът "Binance" и неговия основател Чангпенг Джао с обвинения за търговски нарушения

Висшият регулатор на пазарите в САЩ обвини гиганта в криптовалутите „Binance“ и неговия основател Чангпенг Джао в множество нарушения, което е поредният ход на Вашингтон срещу някогашния бързо развиващ се сектор, предаде АФП.

Ростин Бехнам, председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), заяви, че обвиненията срещу Binance са част от кампания за "откриване и спиране на нарушенията на нестабилния и рисков пазар на дигитални активи".

Обвиненията са насочени към Джао, известен също с дръжката си в Twitter CZ, и три структури, които съставляват неговата криптоимперия.

Джао често е представян като съперник на криптомагната Сам Банкман-Фрид, основател на FTX, който беше арестуван на Бахамите през декември и е изправен пред наказателен процес в САЩ по-късно тази година.

"В продължение на години Binance знаеше, че нарушава правилата на CFTC, като работеше активно, за да поддържа потока от пари и да избягва спазването им", каза Бехнам в изявление.

"Това трябва да бъде предупреждение за всички в света на цифровите активи, че CFTC няма да толерира умишленото избягване на американското законодателство", добави той.

В обвинителния акт Binance е обвинена, че не е спазила стандартите, които се изискват от компания, работеща като пазар на деривати и търгуваща с големи американски търговски компании.

От юли 2019 г. "програмата за съответствие на Binance е неефективна", се казва в изявлението.

По указание на Джао служителите и клиентите на Binance са били насочвани да заобикалят контрола за съответствие "за да максимизират корпоративните печалби", добави регулаторът.

В съобщенията на американските медии се казва, че Binance е обект на разследване от страна на федералните прокурори на САЩ, Комисията по ценните книжа и фондовите борси, както и от Службата за вътрешни приходи.

Binance често е подлагала на изпитание регулаторите, като не се е регистрирала като търговец на активи, поддържайки философията, че криптовалутите са извън обсега на финансовите правила. /БГНЕС