Кристалина Георгиева: Годината ще е трудна, 1/3 от света ще е в рецесия

Тази година ще бъде трудна за по-голямата част от световната икономика, половината страни от ЕС ще изпаднат в рецесия заради конфликта в Украйна. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Си би ес (CBS). Тя беше помолена да коментира един от последните доклади на МВФ, който предрича "година на сътресения", а от фонда смятат, че "най-лошото тепърва предстои".

Тази година ще бъде трудна за по-голямата част от световната икономика, половината страни от ЕС ще изпаднат в рецесия заради конфликта в Украйна. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Си би ес (CBS), излъчено в неделя. Тя беше помолена да коментира един от последните доклади на МВФ, който предрича "година на сътресения", а от фонда смятат, че "най-лошото тепърва предстои".

„Това е, което ще видим през 2023 година. Това ще бъде трудна година за голяма част от световната икономика, по-трудна от тази, която оставяме зад гърба си. Защо? Защото темповете на растеж на трите най-големи икономики – САЩ , ЕС и Китай – се забавят едновременно“, каза Георгиева в интервю, записано през декември миналата година. Страните от Европейския съюз, продължи тя, "много сериозно пострадаха" от войната на Руската федерация в Украйна. „Половината Европейски съюз ще бъде в рецесия“, подчерта в тази връзка Георгиева.
На въпрос дали европейските правителства биха се сринали в такъв случай, тя каза: "Правителствата функционират перфектно в невероятно трудни условия. Не, няма да се сринат." „И още нещо забележително е, че светът всъщност се оказа по-устойчив, отколкото си мислехме преди година. Ние наблюдаваме реакцията на енергийните сътресения в Европа и Европа се движи решително към независимост от Русия. Да, ще има да е тежка зимата, може би следващата ще е още по-тежка, но освобождаването от зависимостта от Русия идва. Ще бъде постигнато“, каза Георгиева. Тя потвърди, че фондът изчислява, че "една трета от световната икономика ще бъде в рецесия" през 2023 година. /БГНЕС