Кристалина Георгиева е директор на МВФ

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Това стана, след като на изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста.

След като Изпълнителният съвет на МВФ я избра за следващ управляващ директор на МВФ - 12-ият от създаването на Фонда през 1944 г. - за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври, Георгиева заяви: „Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дългът е на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с въпроси като неравенства, климатични рискове и бързи технологични промени”. БГНЕС припомня, че Кристалина Георгиева става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември. Тя има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени.

Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война САЩ-Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури. /БГНЕС