Кристалина Георгиева: Фактите в отчета за доклада Doing Business са подменени

В своя отчет адвокатите, наети от Световната банка (СБ), за да прегледат подготовката на годишните доклади Doing Business, подмениха фактите с инсинуации“. Такова мнение изрази Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в изявление, адресирано до Изпълнителния съвет на организацията, предадоха агенциите.

Миналата седмица СБ публикува одиторски доклад, в който критикува действията на Георгиева за подготовката на доклада Doing Business през 2018 г., когато тя беше изпълнителен директор на Световната банка.

Ръководителката на МВФ смята, че американската адвокатска кантора WilmerHale, която е изготвила доклада, "е подменила фактите с инсинуации и нелогични заключения". Според Георгиева има основни недостатъци в доклада, включително връзката между китайския рейтинг Doing Business 2018 и дискусията за увеличаване на капитала на Световната банка. Георгиева смята за „възмутителни” констатациите от одита, че тя е оказала натиск върху персонала на СБ, за да манипулира данните с цел подобряване рейтинга на Китай в „Правене на бизнес“. Георгиева подчерта, че е действала, за да предотврати предложението на служителите на тогавашния президент на Световната банка Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията на Китай в Doing Business 2018. Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ