Кристалина Георгиева: Глобалната икономика не е излязла от кризата

Въпреки някои признаци за възстановяване, глобалната икономика е изправена пред продължителни предизвикателства, включително възможността за втора вълна от COVID-19, а правителствата трябва да запазят своите програми за подкрепа, заяви в четвъртък ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от АФП.

Дейностите "започнаха постепенно да се засилват. Но ние все още не сме излезли", каза Георгиева в послание до министрите на финансите на Г-20 преди срещата им през уикенда в Саудитска Арабия.

В края на миналия месец, институцията базирана във Вашингтон, понижи прогнозите си за растеж и сега очаква глобалният БВП да спадне с 4,9% през тази година поради по-дълбокото свиване по време на блокадите, отколкото се очакваше по-рано, като се очаква само „слабо възстановяване през следващата година“.

11 трилиона долара стимули, предоставени от страните от Г-20, помогнаха да се предотврати по-лош изход, но „тези мрежи за безопасност трябва да се поддържат според нуждите и в някои случаи да се разширяват“, призова Георгиева в публикация.

Тя обръща специално внимание на някои от мерките, включително платен отпуск по болест за семейства с ниски доходи и достъп до здравни грижи и осигуряване срещу безработица.

Но възстановяването е изправено пред рискове, каза тя, включително възможността "втора голяма глобална вълна на болестта може да доведе до допълнителни смущения".

Въпреки че тя призна, че "съществените и нарастващи нива на дълговете са сериозна загриженост", Георгиева каза: "На този етап от кризата обаче разходите за преждевременно оттегляне са по-големи от продължителната подкрепа там, където е необходимо".

Много страни започват да се отворят отново, така че "ясно е, че сме влезли в нова фаза на кризата", каза тя в публикацията си, добавяйки, че ще се изискват "по-нататъшни политически действия, както и действия за осигуряване на трайно и споделено възстановяване".

Много работни места, които са били изгубени на фона на пандемията, може никога да не се върнат, така че работниците ще се нуждаят от подкрепа и обучение, за да преминат в нови сектори.

„Основното е, че е възможно пандемията да увеличи бедността и неравенството“, каза тя, но отбеляза, че политиците имат „шанса веднъж на един век“ в изграждането на по-добър, по-зелен и по-справедлив свят. /БГНЕС