Кристалина Георгиева: Липсата на западна помощ ще застраши възстановяването на Украйна

Украйна е в състояние да издържи липсата на външна финансова помощ "няколко месеца", но я очакват трудности, ако ЕС и САЩ не успеят да решат въпроса за финансирането на Киев през това време. Това мнение изрази управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".


Според ръководителя на МВФ, когото изданието цитира косвено, по-дългото отсъствие на западна подкрепа би застрашило икономическото възстановяване на Украйна. Киев може да бъде принуден да увеличи емисията на гривни, което да провокира инфлация.

"Важно е този период да не се проточи, защото за Украйна ще бъде по-трудно да се адаптира и то в момент, когато страната очакваше по-добри икономически перспективи", заяви Георгиева. "Ще продължи работата в САЩ и Европа [за одобряване на нови пакети от помощи]. Като цяло оставам оптимист и вярвам, че те ще успеят да осигурят финансиране", добави тя.

Георгиева подчерта, че както МВФ, така и Киев, който е предприел "строги мерки за осигуряване на макроикономическа и финансова стабилност", са направили всичко необходимо, за да гарантират, че Украйна ще получи необходимата подкрепа. Според нея сега е време САЩ и ЕС да "изпълнят ролята си"./БГНЕС