Кристалина Георгиева очаква забавяне на икономическия растеж заради "Омикрон"

Разпространението на омикронния щам на коронавируса може да доведе до забавяне на темповете на възстановяване на световната икономика. Това заяви на онлайн форума Reuters Next управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) г-жа Кристалина Георгиева. Тя беше помолена да коментира влиянието на разпространението на новия щам върху възстановяването на световната икономика.

"Нека бъдем много откровени: новият щам, който може да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. И в този смисъл е вероятно да видим някои понижения в нашите октомврийски прогнози за глобалния икономически растеж", посочи Георгиева, цитирана от медиите. Тя каза, че властите на САЩ трябва преди всичко да вземат мерки за борба с инфлацията, които мерки обаче не са задължителни за другите страни. Според нея световната "картина на инфлацията е многостранна - много различни обстоятелства в различните страни". Така, обясни Георгиева, "САЩ трябва да вземат мерки" за борба с рязкото покачване на цените. Тя обаче посочи, че в други страни тези мерки не са задължителни. „В Япония темпът на инфлация е значително под целевото ниво, а Европа е някъде по средата“, даде пример шефката на МВФ.

Освен това Георгиева каза, че онлайн срещата между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин е положителен сигнал за възстановяването на световната икономика. "Това определено е много положителен сигнал. Всички трябва да се съсредоточим върху излизането от тази криза", каза тя, имайки предвид срещата на двамата държавни глави, проведена в средата на ноември.

Това десетилетие ще са необходими от 6 трилиона до 10 трилиона долара за финансиране на мерки за смекчаване на последиците от глобалната климатична криза, добави тя. /БГНЕС