Кристалина Георгиева: Очакваме забавяне на икономиката на САЩ

Избягването на рецесията в САЩ ще става все по-трудно, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, изпълняващ директор на МВФ

На пресконференция в петък, на която представи годишния доклад за състоянието на американската икономика във Вашингтон, Георгиева изрази мение, че икономиката на САЩ "продължава да се възстановява от пандемията", но е подложена на сериозни сътресения. Сред тях ръководителят на МВФ посочи фактори, свързани с войната на Русия в Украйна, както и санитарните мерки, предприети в Китай заради пандемията. "По-нататъшни негативни сътресения неминуемо ще усложнят ситуацията", добави управляващият директор на фонда.

"Като се има предвид курсът, определен на юнската среща на Федералния комитет по операциите на открития пазар и очакваното намаляване на бюджетния дефицит, предвиждахме, че икономиката на САЩ ще се забави. Отчитаме, че пътят за избягване на рецесия в САЩ се стеснява. Трябва да признаем несигурността на настоящата ситуация", каза тя.

Георгиева заяви, че МВФ подкрепя инициативите на президента на САЩ Джо Байдън за развитие на инфраструктурата и иновациите в САЩ. Според ръководителя на фонда прилагането им може да "възстанови икономиката на САЩ", но отбеляза, че този набор от мерки все още не е получил необходимата подкрепа в Конгреса на САЩ.

Международният валутен фонд подкрепя политиката на Федералния резерв (Фед)на САЩ за повишаване на основния лихвен процент до 3,5-4% с цел борба с високата инфлация, каза Георгиева.

Тя заяви, че от миналото лято насам, "когато темпът на инфлация изглеждаше по-устойчив, Фед реагира адекватно, като сигнализира за намерението си да провежда много по-строга политика". "Смятаме, че пътят към повишаване на лихвените проценти, за който сигнализира Фед - бързото им увеличаване до 3,5-4% - е правилната политика за намаляване на инфлацията. Смятаме, че подобен курс би трябвало да доведе до предварително затягане на финансовите условия, което бързо ще върне инфлацията към целта (от 2% - бел. ред.)", каза ръководителят на фонда.

"По време на консултациите ни властите на САЩ подчертаха ангажимента си към отворена, прозрачна и основана на правила система на международна търговия. Именно в този контекст, особено във време на висока инфлация и нарушени вериги на доставки, виждаме ясни ползи от премахването на митата, наложени през последните пет години", заяви ръководителят на фонда.

"Виждаме също така възможности за САЩ да работят със своите търговски партньори за решаване на някои от дългогодишните проблеми, за които знаем, че съществуват в глобалната търговска система", посочи Георгиева.

Помолена да уточни какви точно ползи има предвид, тя каза: "Смятаме, че в период на висока инфлация всяка стъпка, която може да се предприеме за намаляване на цените, дори и да води до сравнително малко подобрение, е положителна." "Знаем, че тарифите всъщност не помагат в борбата с инфлацията. Въпреки това напълно признаваме, че последните десетилетия на отворена търговия доведоха до това, че някои слоеве на обществото бяха засегнати от преразпределението на отраслите <...>, което доведе до значително оттегляне на обществената подкрепа за интегрирана икономика", заяви финансовият ръководител.

МВФ смята, че високите цени на енергията създават рискове за световната икономика и влияят върху темповете на нейното развитие, каза Георгиева.

"Разбира се, високите цени на енергията крият рискове за икономиката на САЩ и за световната икономика като цяло. Не само защото влияят върху инфлацията, но и защото имат по-широки последици за перспективите за растеж. Когато вземем предвид възможността за известно прекъсване на доставките на петрол, това със сигурност създава допълнителен натиск върху цените на петрола", заяви ръководителят на фонда .

Експертите на МВФ смятат, че има значителни рискове за забавяне на растежа на американската икономика през тази година, а през следващата година това е още по-вероятно, каза Георгиева.

"Виждаме много сериозни рискове за влошаване на икономическия растеж в САЩ през тази и особено през следващата година", каза тя. Георгиева отбеляза, че според разглеждания от МВФ "базов сценарий" икономиката на САЩ "едва ли ще избегне инфлацията". "Но това не означава, че не отчитаме рисковете", добави тя. Както обясни Георгиева, фондът смята, че ще бъде все по-трудно да се избегне рецесията, но това е възможно. Според нея "пътят към това е все по-тесен, но го има. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ