Кристалина Георгиева: Световната икономика ще загуби 3,7 трилиона долара през 2020-2023 г.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че загубите на световното производство от 2020 до 2023 г. ще възлязат на 3,7 трлн. долара. Според нея единствената страна, която е успяла да се върне към предпандемичното ниво на икономиката са САЩ.


По време на речта си в Кот д'Ивоар г-жа Георгиева заяви: "Икономическата фрагментация заплашва допълнително да подкопае перспективите за растеж, особено за нововъзникващите и развиващите се икономики, включително тук, в Африка", добави ръководителят на МВФ. Различията се дължат и на различията в "пространството за провеждане на политики и макроикономическите основи" и зависят от вноса на горива и храни, каза тя.

През декември МВФ трябва да постигне съгласие по реформите на своя ключов механизъм - разпределянето на квотите на държавите за вземане на заеми от фонда. Представителите на развиващите се страни от години се опитват да постигнат преразглеждане на формулата за квотите, която сега зависи от размера на БВП (по паритет на покупателната способност) и редица допълнителни критерии, включително степента на отвореност на пазара и размера на резервите. Ако формулата за квотите бъде преразгледана и преразпределена в зависимост от БВП, квотата на САЩ ще намалее от 17,43 % на 14,8 %, докато квотата на Китай ще нарасне от сегашните 6,4 % на 14,4 %./БГНЕС