Кристалина Георгиева: Възможностите да спрем глобалното затопляне свършват

Способността на световната общност да предотврати повишаване на температурата на планетата с един и половина градуса по Целзий бързо изчезва, страните трябва да започнат да предприемат значителни и спешни мерки. Това се казва в съобщението на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, публикувано в блога на МВФ преди изявленията на световните лидери на 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата ( COP26) в Глазгоу.

„Нов анализ на МВФ разкрива пропуските в политиките, необходими за постигане на ограничения на емисиите, които причиняват глобалното затопляне“, каза тя.

От гледна точка на МВФ, продължи ръководителят на организацията, "изменението на климата представлява сериозна заплаха за макроикономическата и финансова стабилност" на световната общност. „Сега прозорецът от възможности за ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий бързо се затваря“, каза тя.

Според изчисленията на фонда, обясни Георгиева, "при непроменена глобална политика емисиите на въглероден диоксид през 2030 г. ще бъдат много по-високи от необходимото", за да се предотврати значително повишаване на температурата на планетата./БГНЕС