Кристалина Георгиева: Влизането в еврозоната е логична стъпка за България

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих отговорила с друг въпрос: Има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд.

Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доц. д-р Кристалина Георгиева, която днес бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) , предаде репортер на БГНЕС.

„Аз досега не съм видяла социологически проучвания общественото мнение да бъде настроено към това да падне Валутния борд и ние да сме на ветровито без защита, която той ни дава. А щом като ние сме Валутен борд и нашата валута е вързана към еврото, много по-добре е за нас да участваме във формирането на политиките, които влияят на нашата страна, отколкото да не участваме“, заяви управляващият директор на МВФ.

Василев: Де факто с валутния борд ние вече сме въвели еврото

Кристалина Георгиева посочи, че влизането в еврозоната е логична стъпка за България.

Тя се съгласи, че условията за влизане на България в Еврозоната днес са по-сложни, отколкото бяха преди няколко месеца, тъй като инфлацията у нас мина 10%.

„Това обаче не е поради вътрешни грешки в страната, а поради външните шокове от пандемията и войната в Украйна, и този проблем с нарастването на цените засяга на практика всички страни с изключение на Япония и няколко азиатски държави. Така, че много е вероятно Европейската централна банка и министрите на Еврозоната да вземат под внимание този факт, че покачването на цените, че инфлационните процеси в България, са предизвикани от външни фактори и това да не се отрази на срока за влизането на страната“, каза тя. /БГНЕС