Кристалина Георгиева: Войната в Газа е заплаха за световната икономика

МВФ и Световната банка предупредиха, че войната в Газа и свързаните с нея нападения срещу морския транспорт в Червено море представляват заплаха за световната икономика, предаде АФП.


Войната между Израел и Хамас, която бушува от октомври, вече е засегнала икономиката на региона на Близкия изток и Северна Африка, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Нейните верижни ефекти могат да засегнат целия свят, колкото по-дълго се проточат бойните действия, заяви Георгиева на Световната правителствена среща на върха, годишна среща на бизнес и политически лидери в Дубай.

"Най-много се страхувам от продължителността на конфликта, защото, ако той се проточи, рискът от разпространение се увеличава", каза тя.

"В момента виждаме риск от разпространение на конфликта в Суецкия канал", каза тя, тъй като подкрепяните от Иран бунтовници хути нападнаха корабоплаването в Червено море, водещо до важния морски проход.

В края на миналия месец Конференцията на ООН за търговия и развитие предупреди, че обемът на търговския трафик, преминаващ през Суецкия канал, е спаднал с повече от 40 % през предходните два месеца.

Георгиева заяви, че ако има и други "последици по отношение на това къде се водят боевете, това може да се окаже по-проблематично за света като цяло".

В личен план тя добави, че "като жена, като майка, баба... се моля за мир".

Въпреки свързаната с войната несигурност, Георгиева заяви, че МВФ е "много уверен, че световната икономика вече е готова за това меко приземяване, за което мечтаехме".

"Очаквам до средата на годината лихвените проценти да се движат в посоката, в която инфлацията се движи вече цяла година", каза тя, запитана за намаляването на лихвените проценти във водещите икономики.

По време на срещата на върха говори и президентът на Световната банка Аджай Банга, който заяви, че "случващото се в Газа, но и предизвикателствата в Украйна... и Червено море" са сред основните предизвикателства пред глобалните икономически перспективи.

"Когато прибавите тези променливи към това, което вече се оказва вероятно най-ниският растеж за последните 55 години, това е нещо, което трябва да следим отблизо", каза той. /БГНЕС