Кристен Стюарт ще оглави журито на филмовия фестивал „Берлинале“

Американската актриса Кристен Стюарт ще оглави през февруари журито на международния филмов фестивал в Берлин - първата голяма кино проява в Европа за годината, съобщиха организаторите.

От „Берлинале“, както е известно събитието, съобщиха за АФП, че 32-годишната Стюарт ще бъде най-младият председател на журито в 73-годишната история на фестивала, избиращо носителите на най-големите награди "Златна" и "Сребърна мечка".

Шефовете на фестивала Мариет Рисенбек и Карло Чатриан нарекоха звездата от "Спенсър" и филмите "Здрач" "един от най-талантливите и многостранни актьори на своето поколение".

"Млада, блестяща и с впечатляващо творчество зад гърба си, Кристен Стюарт е идеалният мост между САЩ и Европа", се казва в изявлението им.

Смятана за един от най-големите млади таланти на Холивуд, Стюарт започва кариерата си като дете, участвайки заедно с Джоди Фостър във филма на Дейвид Финчър "Паник стая". Петсерийната сага "Twilight" („Здрач“) направи нея и Робърт Патинсън световни суперзвезди. И двамата се възползваха от касовата си популярност, за да реализират проекти с независими режисьори от двете страни на Атлантическия океан. През 2015 г. Стюарт стана първата американка, спечелила френската филмова награда "Сезар", за ролята си заедно с Жулиет Бинош в "Облаците на Силс Мария". Две години по-късно тя отбеляза своя режисьорски и сценарен дебют с късометражния филм "Ела да плуваме", а през 2018 г. е член на главното жури на филмовия фестивал в Кан. Номинирана е за "Оскар" като най-добра актриса за превъплъщението си в ролята на принцеса Даяна в драмата "Спенсър" на Пабло Ларайн през 2021 г.

„Берлинале“, който ще се проведе от 16 до 26 февруари, се нарежда заедно с Кан и Венеция сред трите най-големи филмови фестивала в Европа и служи като ранна годишна стартова площадка за индустрията.

През 2022 г. 18 филма от 15 държави се състезаваха за главните награди. Испанската режисьорка Карла Симон спечели "Златна мечка" за най-добър филм тази година за "Алкарас" - каталунска драма за фермери, отглеждащи праскови. Година след година фестивалът се посещава от над 300 000 души.

Миналия месец организаторите обявиха, че 75-годишният Стивън Спилбърг, трикратен носител на "Оскар", ще присъства на събитието, за да получи почетна награда "Златна мечка" за цялостно творчество. /БГНЕС