Кристиан Николов остава в ареста

Състав на Софийския градски съд остави в ареста Кристиян Николов. Мотивите на магистратите са, че мъжът може да се укрие от правосъдието, да повлияе на свидетели, а също така и деянието му е с висока обществена опасност. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано. В случай на обжалване, делото ще се гледа на 30 април от 10.00 часа. "Умолявам съда за по-лека мярка, за да мога да завърша образованието си, няма да се укрия или да извърша друго престъпление". Това каза пред съда Николов, който причини тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът гледа мярката за неотклонение на 22-годишния мъж, за когото бе установено, че е шофирал под въздействието на четири вида наркотици в кръвта. Според адвоката му Любомир Таков материалите по делото не били достатъчни, за да се направи предположение за авторството на престъплението. Според него разследващите разполагали само с предположения, но не и категорично кое или кои лица имат отношение към трагедията. Не можело да се смята, че е установено, че Николов е водачът на "аудитото", и можело да се смята, че друг е управлявал колата. Адвокатът обвини дори свидетели и очевидци на катастрофата, които се опитали да помогнат на Милен Цветков, като по думите му те имали неадекватни действия, като извадили журналиста от колата и го завели до тротоара, въртели главата му, правили му сърдечен масаж и положили тялото му в неправилно положение. Адвокатът поиска от съда свобода за Кристиан Николов или в краен случай да му бъде наложена мярка за неотклонение "домашен арест". Съдът прие, че има обосновано предположение, че именно той е автор на деянието. Свидетели са описали облеклото, прическата и физически данни, които се различават от тези на другия пътник в колата. По делото към момента са приложени две експертизи, според които обвиняемият е приел едновременно 4 различни упойващи вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и лексотан, като това е станало до 24 часа преди взимането на пробите. Съдът мотивира решението си и с това, че деянието с изключителна степен на опасност е застрашило и още участници в движението. Скоростта на джипа е била много висока, шофьорът не е намалил въпреки червения светофар и наближаващото кръстовище с пешеходци. Освен това има опасност обвиняемият да се укрие, предвид факта, че учи в Германия. От своя страна прокурорът по делото Иван Кучиев каза, че прокуратурата разполага с необходимите доказателства, които уличават Николов. „Намирам, че в случая са налични предвидените в НПК условия и предпоставки да му бъде наложена мярка „задържане под стража“. Николов е привечен по престъпление, за което е предвидено наказание между 15-20 г. или доживотен затвор. Към момента по досъдебното производство са събрани непротиворечиви доказателства, от които може да бъде направено обосновано предположение, че Николов е извършил престъплението. Вината му се доказва и от свидетелските показания, от които става ясно, че именно той е управлявал автомобила в злополучния ден“, каза в експозето си пред съда Кучиев. Съдия Мина Мумджиева обясни, че 22-годишният мъж е нарушил Закона за движение по пътя като не е спрял на червения сигнал на светофара, не е направил опит да спре и по този начин не само се е блъснал в колата на Милен Цветков, като е застрашил живота и на шестима пешеходци, които в този момент са пресичали кръстовището.

Единствено пресаташето на Софийския градски съд Милена Орозова даде повече информация след заседанието на съда. „Въпреки, че Николов е с чисто съдебно минало, употребата на упойващи вещества е изключително специфично. Открити са четири вида различни упойващи вещества като едното от тях е „Лексотан“. Това е лекарство, което повлиява страх и невроза. Това е освен амфетамина, кокаина и марихуаната, които са открити в него. Освен това съдът реши, че той може да се укрие, тъй като той има трайна връзка с чужбина, той учи в Германия“, посочи Орозова.

Милена Орозова

Тя каза, че адвокатът е показал доказателства за добри характеристични данни на обвиняемия – диплома за завършването на 91 НЕГ, която той е завършил с отличие, както и грамота за участие в спортна дейност. „Съдът прие, че тези данни са съотносими към делото, но те са независими и не могат да обосноват това, че той е използвал упойващи вещества и да игнорират действията му“, коментира още тя. Орозова коментира твърденията на адвокатът на Николов, който каза в зала, че може би няма достатъчно доказателства дали Милен Цветков е починал от удара или от недобрата намеса на притеклите му се на помощ, както и че няма преки доказателства, че именно Николов е управлявал джипа. „Съдът прие, че има много свидетелски показания според, които има точно описание на човека, който е карал, и на двамата спътници. Дали са много ясно описание, че единият е бил с по-дълга коса, а другият е бил късо подстриган, т.е. шофьорът. Това е ясно разграничение на това кой е карал точно в този момент“, посочи пресаташето на съда. Адвокатът на Кристиан Николов повече от час не пожела да даде даде изявление. Отказ направи и след като беше потърсен по телефона.

Прокуратурата обвини Николов в „умишлено убийство“ на Милен Цветков По-рано в сряда прокуратурата промени обвинението на Кристиан Николов - той вече ще отговаря за умишлено убийство на Милен Цветков. Резултатите от направените му изследвания показват, че Николов е седнал зад волана след употребата на 4 различни вида наркотици, със съмнение и за 5-ти. „На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. По делото е изготвено предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на пострадалия, от което е видно, че вследствие на удара от ПТП на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада“.

Летял със 140 км./ч. Внимателните анализи на събраните до момента доказателства, както анализа на записите на охранителни камери в района, показват, че най-вероятно автомобилът на Николов се е движил със 120 км/ч като е ускорил до над 140 км/ч, когато е ударил колата, управлявана от Милен Цветков. Изводът на разследващите е, че Кристиан не е имал намерение да спре и поради тази причина те преквалифицират обвинението в умишлено убийство. Излезе и друга катастрофа със същия автомобил от преди три години, съобщи БНТ. По време на нея има причинена средна телесна повреда. За нея на съд е предадена майката на Кристиан Николов - Десислава Пешева. Нейната наказателна отговорност е заменена заради чистото и съдебно минало с административна санкция - глоба. Съмненията на разследващите са, че тогава Пешева е поела отговорност за катастрофа, която е причинена от сина и Кристиан. По тази причина Върховната касационна прокуратура изземва това вече приключило дело, и ако събере достатъчно доказателства, е възможно да го възобнови.

И спътниците му – с обвинения Повдигнаха обвинения на сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги, и на 21-годишната Симона Цветкова, които са били в автомобила, управляван от Кристиан Николов по време на фаталния сблъсък в колата на журналиста Милен Цветков, отнел живота му. На двамата младежи е наложена и парична гаранция в размер на по 10 хиляди лева, съобщиха от Софийска районна прокуратура. Двамата са привлечени към наказателна отговорност по чл. 290, ал. 1, пр. 2 от НК. Те са обвинени за това, че на 21.04.2020 г., в гр. София, пред надлежен орган на властта – разследващ полицай при СРТП – отдел „Разследване“ – СДВР, съзнателно затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства, свързани с предмета на доказване по друго наказателно производство (воденото срещу Кристиан Николов за предизвикано от него ПТП след употреба на наркотични вещества и причинена смърт на друг участник в движението).

БГНЕС припомня, че на Великден зад волана на мощния джип, врязал се в автомобила на журналиста, бил 22-годишният Кристиан, употребил наркотици. "Ауди"-то с висока скорост влиза отзад в колата на Цветков, който чака на червен светофар на кръстовището на улица „Хенрих Ибсен” с булевард „Черни връх”. На записи от охранителни камери в района се вижда, че шестима пешеходци минават само няколко секунди по-рано на пешеходната пътека и буквално са спасени на косъм от фатален край. Колата на Цветков е изхвърчала 20 метра навътре в кръстовището. /БГНЕС