Кристин Лагард: Перспективите за икономиката се подобряват

„Перспективите за икономиката наистина се подобряват, тъй като ситуацията с пандемията се подобрява, кампаниите за ваксинация продължават и увереността започва да расте“, заяви председателят на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Кристин Лагард пред Европейския парламент, като обясни: "Очакваме икономическата активност да се ускори от това тримесечие , благодарение на подкрепата за фискални и парични стимули и енергично възстановяване в частност на услугите", съобщава АНСА.

"Затягането на лихвените проценти сега би било преждевременно и би създало рискове както за възстановяването, така и за перспективите за инфлацията", каза Кристин Лагард пред Европейския парламент. "С набирането на скорост на възстановяването трябва да останем бдителни и паричната подкрепа трябва да продължи, за да се изгради мост над пандемията", добави Лагард.

„По отношение на инфлацията не можем да правим сравнения между САЩ и Еврозоната, защото те са в различни ситуации“, обясни тя, като след това добави „Мерките, прилагани от ЕЦБ от март 2020 г. и до 2023 г., както е планирано, добавят + 1,8% ръст на БВП и + 1,3% по отношение на инфлацията в еврозоната“. / БГНЕС