Кристина Лазарова: Над 3200 са камерите на дирекция „Сигурност“

Над 3200 са само камерите в София, които поддържа столичната дирекция „Сигурност“, заяви пред БГНЕС директорът ѝ Кристина Лазарова.

„В нашата дирекция управляваме и поддържаме системата за видеонаблюдение на Столична община, която е най-голямата на територията на България. Включва ресурса на полицията и общината. Ресурсът на общината включва камерите, които следят за управление и анализ на трафика, метрото, публичните площи, учебни заведения, социални домове”, обясни директорът на дирекция „Сигурност” към Столична община.

„Над 3200 са камерите на дирекция „Сигурност“, отделно има камери, които се поддържат от другите структури. Системата е доста голяма с изключително много възможности. Всичко се наблюдава в реално време и в подразделенията на полицията. Дублирането на реалното наблюдение увеличава ефикасността. Във всеки район има част от системата“, добави тя.

Наблюдението е 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата.

„Колегите, които работят 24 часа, те наблюдават в реално време, когато видят нарушение веднага подават сигнал на съответните органи. Това е превенцията на престъплението, а вече след извършване на дадено престъпление ние предоставяме всички необходими записи, като съдействаме с преглед в реално време“, каза тя.

Лазарова заяви, че са изградени камери в почти всички основни паркове в столицата.

„Последната година изградихме система за видеонаблюдение в едни от най-посещаваните паркове. Това са парк Гео Милев, парк Герена, Южен парк, Западен парк, стартирахме процес, който се надявам да завършим и да покрием всички паркове в София. Най-големите трудности са прокарването на трасетата и инфраструктурата между самите камери, но там, където изградихме видеонаблюдение, парковете са ремонтирани с изградена инфраструктура, беше по-лесно“, заяви Лазарова и добави, че камерите се поставят с акцент в райони с висока криминална дейност.

„След съвместен анализ с колегите от полицията ние определяме точките, които са криминогенни, както и на основа пътна безопасност. Всяко избрано място е на основа на такъв анализ. Отправяме се и към крайните квартали, където има доста сериозна криминогенна обстановка. Със сигурност камерите ще помогнат много за борбата с битовата престъпност, защото, когато имаме камери, по-лесно се открива движението на евентуалните извършители и тяхната дейност“, обясни Лазарова.

Личните данни на хората са предпазени по всеки един възможен начин.

„Личните данни са защитени. Системата разполага с всички възможни технически средства за защита на информацията. Тя се предава само на правоохранителните органи. От тази гледна точка е защитена максимално, включително физическият достъп до помещенията е с контрол“, добави Лазарова.

Тя подчерта, че финансирането е единствено от бюджета на общината. „Камерата не е скъпа, като продукт, но инсталацията, свръзката, преносът на данни, това оскъпява процеса“, каза още Лазарова. /БГНЕС