Кристоферсен надви Хиршер за златото в гигантския слалом

Хенрик Кристоферсен спечели първи медал от Световно първенство в кариерата си.

Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели първи световна титла в кариерата си, след като спечели гигантския слалом на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Оре, Швеция.

24-годишният Кристоферсен бе на трета позиция след първия манш, който се проведе при топло време и по-мека писта, като изоставаше с 18 стотни от лидера Алекси Пинторо. Хиршер бе на второ място, на 10 стотни зад французина. Кристоферсен обаче се представи страхотно във втория манш, за да надвие двамата си конкуренти и да стигне до титлата с общо време 2 минути 20.24 секунди, оставяйки на 0.20 секунди олимпийския шампион в дисциплината Хиршер. Пинторо трябваше да се задоволи с бронза, след като остана на 42 стотни зад норвежеца. По този начин Кристоферсен спечели първия си медал то Световно първенство в кариерата си.

Българските представители в дисциплината Алберт Попов и Йоан Тодоров не успяха да влязат в първите 30 след първия манш на състезанието.

След този успех на Кристоферсен Норвегия изравни Швейцария на върха в класирането по медали, като двете страни имат по два златни, един сребърен и един бронзов медал. В събота и неделя ще проведат последните два старта от Световното първенство – слалома при мъжете и жените. /БГНЕС