Критична система от течения в Атлантическия океан е пред колапс

Според нов доклад ключова система от океански течения може би вече е на път да се разпадне, което ще има тревожни последици за повишаването на морското равнище и климата. Това ще доведе до драстично понижаване на температурите в някои региони и до повишаване на температурите в други.


В изследването, публикувано от списание Science Advances, се посочва, че с помощта на изключително сложни и скъпи компютърни системи учените са намерили нов начин за откриване на сигнал за ранно предупреждение за колапс на тези течения. И тъй като планетата се затопля, вече има признаци, че тя се движи в тази посока.

Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (АМОК), част от която е Гълфстрийм, работи като гигантски глобален конвейер, който отвежда топлата вода от тропиците към далечния северен Атлантик, където тя се охлажда, става по-солена и потъва дълбоко в океана, след което се разпространява на юг.

Теченията пренасят топлина и хранителни вещества към различни части на земното кълбо и играят важна роля за поддържането на относително мек климат в големи части от Северното полукълбо.

От десетилетия учените алармират за стабилността на циркулацията, тъй като изменението на климата затопля океана и топи ледовете, нарушавайки баланса между топлина и сол, който определя силата на теченията.

Макар че много учени смятат, че АМОК ще се забави в резултат на климатичните промени и дори може да спре, остава огромна несигурност кога и колко бързо може да се случи това. АМОК се наблюдава непрекъснато едва от 2004 г. насам.

Учените знаят, че от изграждането на картина на миналото с помощта на ледени ядра и океански седименти, АМОК е спряла преди повече от 12 000 години след бързото топене на ледниците.

Сега те се опитват да разберат дали това може да се повтори.

Новото изследване е "важен пробив", казва Рене ван Вестен, морски и атмосферен изследовател от Университета в Утрехт, Нидерландия, и съавтор на изследването.

Учените са използвали суперкомпютър, за да управляват сложни климатични модели в продължение на три месеца, симулирайки постепенно увеличаване на количеството сладка вода в АМОК - представляващо топене на ледове, както и дъждове и речен отток, които могат да разредят солеността на океана и да отслабят теченията.

При бавното увеличаване на количеството сладка вода в модела се наблюдава постепенно отслабване на АМОК до внезапното му разпадане. Това е първият случай, в който сривът е открит с помощта на тези сложни модели, което представлява "лоша новина за климатичната система и човечеството", се казва в доклада.

В проучването обаче не се посочват срокове за евентуален срив. Необходими са още изследвания, заяви Ван Вестен пред Си Ен Ен, включително модели, които имитират и въздействието на климатичните промени, като например нарастващите нива на замърсяване на планетата, което не е направено в това изследване.

"Но поне можем да кажем, че се движим в посока на критичната точка при климатичните промени", добави изследователят.

Последиците от срива на АМОК могат да бъдат катастрофални. Според проучването в някои части на Европа температурите могат да се понижат с до 30°C за един век, което ще доведе до напълно различен климат само за едно или две десетилетия.

"Никакви реалистични мерки за адаптация не могат да се справят с толкова бързи температурни промени", пишат авторите на изследването.

От друга страна, в страните от Южното полукълбо може да се наблюдава засилено затопляне, а в Амазония влажните и сухите сезони могат да се преобърнат, което ще доведе до сериозни смущения в екосистемата.

Колапсът на АМОК може да доведе и до покачване на морското равнище с около 1 метър, казва ван Вестен.

Стефан Рамсторф, физичен океанограф от Потсдамския университет в Германия, който не е участвал в изследването, заяви, че то е "голям напредък в науката за стабилността на АМОК".

"То потвърждава, че АМОК има повратна точка, отвъд която се разрушава, ако Северният Атлантически океан се разреди със сладка вода", каза Рамсторф.

Според него предишните проучвания, в които е открита критичната точка на АМОК, са използвали много по-прости модели, което дава надежда на някои учени, че тя може да не бъде открита при по-сложни модели.

Това изследване разбива надеждите, смята океанографът.

Джоел Хирши, заместник-ръководител на отдела за моделиране на морските системи в Националния океанографски център в Обединеното кралство, заяви, че изследването е първото, което използва сложни климатични модели, за да покаже, че АМОК може да се преобърне от "включен" към "изключен" в отговор на сравнително малки количества сладка вода, които навлизат в океана.

Новото проучване допринася за нарастващия брой доказателства, че АМОК може би се приближава към критична точка - и че тя дори може да е близо.

Проучване от 2021 г. установи, че АМОК е по-слаба от всеки друг път през последните 1000 години. А в един особено тревожен и донякъде противоречив доклад, публикуван през юли миналата година, се стигна до заключението, че АМОК може да е на път да се срине евентуално още през 2025 г. /БГНЕС