Критичното писмо срещу Сърбия: Попътен вятър към деескалация в Косово

Това, което за сръбския президент Александър Вучич е "отчаян опит за атака срещу Сърбия", е попътен вятър за деескалация на ситуацията в Северно Косово според косовския премиер. Албин Курти приветства инициативата на международните парламентаристи, които призоваха за по-твърд подход към Белград, съобщи "КоССев".

Тази група представители на САЩ, ЕС и Великобритания, в края на миналата седмица изпрати писмо до основните западни дипломати. Към последните беше отправено искане да осъдят публично Сърбия за опитите ѝ да наруши демократичните избори в Косово, припомня БГНЕС.

"Опитите на Сърбия да провали демократичните избори в Косово трябва да бъдат публично критикувани като външна намеса и да бъдат предприети конкретни действия за търсене на отговорност от Сърбия, ако тя продължава да подкопава свободните и честни избори", се казва в писмо на външнополитическите експерти до върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел и до външните министри на САЩ Антъни Блинкен и на Великобритания Джеймс Клевърли.

Писмото е подписано и от председателите на комисиите по външни работи на Бундестага Михаел Рот (SPD) и на Сената на САЩ Боб Менендес. Сред авторите са и председателите на комисиите по външни работи на британската Камара на общините и парламентите на Чехия, Украйна, Ирландия, Естония, Латвия и Литва.

"Попътен вятър към нормализация"

"Благодаря на Алиша Кернс, сенатор Боб Мендес, Майкъл Рот и другите председатели на комисията по външни работи и висши парламентаристи, които призоваха за солидарност с Косово и подход към региона, който е по-внимателен към заплахата, произтичаща от агресивното отношение и действия на Сърбия", обяви министър-председателят на Косово, Албин Курти.

Курти коментира писмото на заседание на косовското правителство, като заяви пред кабинета си, че е налице положително развитие за страната на международно ниво.

"Чрез писмото, адресирано до секретаря на САЩ Антонио Блинкен, върховния представителя на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел и държавния секретар по външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, над 50 членове на парламента, включително американски сенатори и конгресмени, 10 председатели на парламентарни комисии по външни работи "политици на 16 държави, включително Украйна, изразиха подкрепата си за Косово и призоваха за по-строг подход към Сърбия и опасността, която нейните действия представляват за сигурността на нашия регион", заяви Курти, който тълкува писмото като "положителна стъпка към деескалация на ситуацията в Северно Косово".

"Този вид подкрепа засилва нашия ангажимент за пълна деескалация на ситуацията в четирите общини в Северно Косово, ангажимента към демокрацията и вярата в законността и конституционността", подчерта Курти.

"Белград е недоволен"

За разлика от Прищина, от Белград дойдоха критики. Според Вучич писмото е "отчаян опит" за атака срещу Сърбия.

"Става дума за едновременна атака отвън и отвътре срещу сърбите от Севера, които са криминализирани, така че на всички да е ясно, че когато Курти тръгне след тях - те са престъпници и убийци", обясни Вучич по-рано.

Той заяви, че писмото е "проблем за Сърбия", защото те (подписалите се) искат да я "принудят да се откаже от националните си интереси, да й диктуват каква политика да води".

Вучич твърди, че Сърбия е несправедливо обвинявана, че е "виновна, защото не признава Косово и по този начин се предизвиква нестабилност и нови проблеми региона".

"Това е необходима кампания и задълбочена подготовка, за да се подготви нападение срещу Сърбия и сърбите, където и да живеят, както и срещу сърбите в Република Сръбска. 56 души подписаха писмо, в което бях нападнат ад хоминем", заяви Вучич.

"Повтарям за хиляден път на всички тях на Запад и на всички вас в страната: Същността на политиката, която водим, е независима, самостоятелна Сърбия, която върви по европейския път, но запазва връзките си с традиционните приятели. Ние вземаме решения, това е нашата политика, това е нашият стол и ние не се интересуваме от това да бъдем на вашия стол. Искаме да бъдем, ако е необходимо, едно племе в Европа, което ще се гордее със своята либертарианска позиция и което ще може да каже, че взема решенията си самостоятелно, дори да сме единствените, които го правят", каза Вучич, като подчерта, че говори образно за сърбите като племе.

Изявлението на Вучич не е изненадващо с оглед на това, че отношенията на Белград с Брюксел и Вашингтон се посочват като желани, но за тези с Пекин и Москва се полагат специални грижи през последните месеци. Редица високопоставени сърби в държавните структури, приближени на сръбския президент, бяха санкционирани за връзки с Русия. Сред тях е и Александър Вулин, ръководител на Агенцията за сигурност и информация (БИА). /БГНЕС