Критикът на НАТО Тръмп поставя началото на честването на неговата 70-годишнина

НАТО празнува 70-ия си рожден ден във Вашингтон и по ирония на съдбата именно неговият основен критик в рамките на Алианса, ще открие тържествата: Доналд Тръмп, ще приеме във вторник генералния секретар Йенс Столтенберг.

Бившият норвежки министър-председател, чийто мандат като ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор току-що беше продължен до 2022 г., се очаква да пристигне следобед в Белия дом, в навечерието на двудневна среща на министрите в американската столица.

Ако руската "заплаха" отново е основният приоритет на 29-те държави-членки, президентът на Съединените щати има само една идея в главата, когато става въпрос за НАТО: по-добро разпределяне на "товара ”, така че европейските страни да допринасят повече за общата отбрана, вместо това, както казва той, да разчитат на зашеметяващите военни разходи на САЩ.

Откакто дойде на власт в началото на 2017 г., милиардерът републиканец непрекъснато притиска и провокира съюзниците, понякога сякаш поставя под въпрос полезността на самия Алианс и достойнствата на основния му стълб, а именно член 5 от Договора. който предвижда, че в случай на нападение срещу държава-членка, всички останали ще й окажат помощ.

По-специално той настоява, че всяко правителство трябва да увеличи военните разходи на 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2024 г. най-късно, в съответствие с правило, установено преди пет години. Първият визиран: Германия, която все още е далеч от целта с 1.5% от БВП, очакван през 2024 година. /АФП