Критики към Янша, атакувал в туит евродепутати, нарича ги „соросоиди“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отправи рядък призив късно в четвъртък за взаимно уважение между институциите на ЕС, след като възмущението, което предизвика конспиративен туит на словенския лидер, насочен към членове на Европейския парламент, съобщи „Политико“.

Делегация от евродепутати е в Словения, за да проучи състоянието на върховенството на закона и свободата на медиите в страната, която понастоящем е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Но в четвъртък следобед словенският премиер Янез Янша пусна в Туитър снимка, показваща редица политици, които той описва като „марионетки на Сорос“ в Европейския парламент – визирайки финансиста и филантроп Джордж Сорос, който често става мишена на конспирации от десни сили.

На снимката с червена стрелка изрично е посочена холандската евродепутатка Софи ин 'т Велд, ръководител на гостуващата делегация.

Туитът предизвика широка критика. Холандският премиер Марк Рюте публично го осъди, докато председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова Янша „да прекрати провокациите“ срещу евродепутатите.

Но макар Янша да изтри оригиналния туит, словенският лидер все пак изпрати поредица от предизвикателни съобщения до критиците си.

„Не губете време с посланици и свобода на медиите в Словения“, каза Янша на Рюте в туит. „Заедно със Софи ин 'т Велд, защитете вашите журналисти от убийства по улиците.“

На Сасоли пък Янша написа в Туитър, че „Словения не е колония“, като поиска шефа на парламента да каже на евродепутатите „да не злоупотребява с името на Европейския парламент за политически интриги и безсмислени обвинения срещу Словения“.

В късния нощен туит Мишел каза, че членовете на Европейския парламент „трябва да могат да си вършат работата без никаква форма на натиск“.

„Взаимното уважение между институциите на ЕС и в рамките на Европейския съвет е единственият път напред“, написа председателят на Европейския съвет. /БГНЕС