Критики към ЕК за мълчанието за гръцката мигрантска политика

Европейската комисия е критикувана от някои евродепутати за мълчанието си по отношение на политика на Гърция за отблъскване на нелегални мигранти, предаде Анадолската агенция.


Реакциите са насочени срещу Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, и комисаря по вътрешните работи на блока Илва Йохансон по време на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

По повод кадрите, изнесени от „Ню Йорк Таймс" на 19 май, на които се вижда отблъскване на мигранти от гръцките сили, депутатите заявиха, че случаят вероятно ще бъде потулен от Гърция. Според публикацията инцидентът е станал на 11 април.

Кадрите, заснети на остров Лесбос, разкриват случая, която Атина от дълго време отрича. На него се вижда как 12 мигранти, сред които деца и 6-месечно бебе, са транспортирани с микробус до отдалечена местност, където насила са качени на високоскоростна надуваема лодка.

По-късно те са прехвърлени на кораб на гръцката брегова охрана, преди да бъдат изоставени на плаваща лодка насред Егейско море и да се носят по течението, докато не бъдат прибрани от турската брегова охрана.


Германският евродепутат Биргит Зипел заяви, че това не е първият случай, в който мигрантите са отблъснати от Гърция, и че тази практика не трябва да се насърчава.

Нидерландският депутат Софи ин 'т Велд заяви, че кадрите са ясни и не оставят място за допълнително разследване.

Световните правозащитни групи многократно са осъждали незаконната практика на Гърция да изтласква обратно търсещите убежище, като твърдят, че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвимите мигранти. /БГНЕС